„Egy rocklemez arról, hogyan szeretünk”

A Papaver Cousins az A38-on mutatja be második nagylemezét.

Az énekes-dalszerző duóként indult Papaver Cousins Bad Writing című, második nagylemeze már zenekari felállással készült. A csapat szeptember 14-én az A38 Kiállítóterében nemcsak az új album anyagát mutatja be, hanem visszanyúlnak a kezdetekig is, így egy koncerten tekinthetjük át, hogy az akusztikus-folkos daloktól miként tértek át a nagyívű, klasszikus értelemben vett rockra. 

Nagy Barnabás és Szendrey-Nagy Olivér egy közös zenehallgatás után döntötte el, hogy közösen alapítanak zenekart. Ezután másfél évig dalokat írtak és próbáltak. 2015 augusztusában jelentették meg a Papaver Cousins első kislemezét, majd 2017-ben Lack of Lightness című nagylemezüket, amelyekkel komoly szakmai sikereket értek el. Felléptek Koreában a Zandari Festa Showcase Fesztiválon, a Bad Writing dalait pedig már Liverpoolban, Walesben és St. Gallenben is bemutatták.

„A Bad Writing egy jóval könnyedebb hangvételű lemez, mint amit eddig tőlünk megszokhattak, de a legfőbb változás, hogy az albumot zenekari felállásban rögzítettük. Egyébként már az első lemezen is volt három dal, amiben mások is közreműködtek, tehát egy organikus fejlődésről van szó. Bízom benne, hogy ezzel a megszólalással könnyebben értelmezhetővé, egyértelműbbé válnak a munkáink” – meséli Szendrey-Nagy Olivér. A Papaver Cousinsra eddig jellemző visszafogott hangszerelést tehát felváltotta a zenekari hangzás, amely amellett, hogy jobban kibontja a szerzőpáros szándékait, megtartja a rájuk jellemző intimitást is. A lemezen és a koncerten Hegyi Zoltán nagybőgőn és basszusgitáron, Süli Tamás dobon, Barta Gyöngyi csellón és Fésűs Ádám billentyűs hangszereken működik közre.

A Bad Writing a szerzőpáros szándéka szerint a ciklikusságról szól, a lemez tételmondata az „it seems we are all about hope, relation to subject and repetition” sor. A dalok a szövegíró, Szendrey-Nagy Olivér életéből és tapasztalataiból táplálkoznak. „Úgy gondolom, adott helyzetben egy ember viselkedését három dolog határozza meg: a tárgy iránti remény, a tárgyhoz történő viszony és a tárgy megszerzéséhez vagy éppen elkerüléséhez szükséges cselekedetek. Ha ezek háromszöge megbomlik, mert elértük a vágyott tárgyat, akkor gyakorlatilag azonnal egy ugyanolyan helyzetben találjuk magunkat, mint amin éppen túlvagyunk. Egyébként a Bad Writing egy egyszerű rocklemez arról, hogyan szeretünk.”

A szeptember 14-i koncerten a zenekaros felállásban megszólaló számok mellett több régebbi dal is elhangzik majd. Ezen a koncerten ugyanis a Papaver Cousins azt is be szeretné mutatni, hogyan fejlődött, s milyen változásokon ment át a csapat az elmúlt három évben.