XV. Kalászi Kortárs Tánctalálkozó 2018. október 25-28.

A fesztivál a szentendrei kistérségben egyedülálló módon vállalja fel kortárs táncművek bemutatását, a műfaj rajongóinak nagy örömére.

A 2018-ban immár tizenötödik alkalommal megrendezett Kalászi Kortárs Tánctalálkozó szervezője a Duna Táncműhelyhez, s a rendezvény gyökerei is a társulathoz nyúlnak vissza, hiszen a Kós Károly Művelődési Ház / Kalászi Faluház annak indulása óta rendszeresen befogadja kísérleti előadásait, s az évek során egyre erősödő igény mutatkozott arra, hogy a Faluházban más kortárs táncelőadásokat is láthasson a közönség. A Kalászi Kortárs Tánctalálkozó fokozatosan régiós jelentőségre tett szert, hiszen a szentendrei kistérségben egyedülálló módon vállalja fel a kortárs táncművek koncentrált bemutatását, szolgálja ki a modern tánc iránti közönségigényt.

"Mint minden évben, a programválogatás alapját az jelenti, hogy a fesztiválra az elmúlt pár színházi évad kiemelkedő, ugyanakkor vállalt tematikánk szempontjából jelentős produkciókat hívunk meg. Továbbá évek óta erős hangsúlyt fektettünk egyfelől a határontúli együttesek meghívására, másfelől a fiatal alkotók bemutatására, nem utolsósorban pedig a fiatal (gyermek és kamasz) közönség bevonására, mivel hiszünk abban, hogy a tánc értésére és szeretetére való nevelést már gyerekkorban el kell kezdeni.

A Tánctalálkozó programja
A XV. Kalászi Kortárs Tánctalálkozó keretében két olyan előadással jelentkezünk, amelyek kifejezetten a fiatalabb korosztályokat célozzák meg: egyrészt a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes Szerencsekrajcár c. gyermekelőadásával, másrészt pedig a Káva Kulturális Műhely és a Duna Táncműhely közös DTIE (Dance Theatre in Education) produkciójával.
A Benedek Elek meséje alapján készült Szerencsekrajcár tréfás története eleven, emberi hangon mesél arról a nehéz, de szükséges folyamatról, amely a társadalomba való beilleszkedést, a minden körülmények között való helytállást jelenti. Az előadásba beépülő mondókák, rigmusok, névcsúfolók, gyerekjátékok, szokások egy olyan mesevilágot varázsolnak, amelyben a gyerekek saját magukra ismerhetnek, otthonukra lelnek. Hiszen az örök boldogság megtalálása csak félelmeink legyőzésével lehetséges – emelik ki az alkotók.
A sepsiszentgyörgyi együttes meghívásával azon törekvésünknek is eleget teszünk, hogy a Kalászi kortárs Tánctalálkozó programjában rendszeresen jelenjenek meg határontúli produkciók. Az előadást két alkalommal is láthatja a Szentendrei Kistérség gyerekközönsége. A Káva Kulturális Műhely és a Duna Táncműhely táncszínházi nevelési előadása a hagyomány és innováció témakörét járja körül: az alkotók a két fogalom feszültségéről, egymás mellett / egymás nélkül / egymással örök harcban állásáról a fiatal közönséggel közösen gondolkodnak. A néptánc itt médium, segít a központi kérdés minél érzékletesebb, árnyaltabb, több érzékszervet bekapcsoló vizsgálatához, az identitás kérdéskörének körbejárásához. A táncszínházi nevelési előadást szintén két alkalommal mutatjuk be a fesztivál keretében: a középiskolás korosztályt és a felnőtt korosztályt egyaránt megcélozva.
A fiatal alkotók bemutatásának törekvése vezérli Blaskó Borbálának a Kaposvári Egyetem IV. éves színművész hallgatóival készített Carmina Burana c. vizsgaelőadásának meghívását. „Olyan formát kerestem a közismert kórusmű színpadra alkalmazásakor, melyben a szereplők tanulmányaik esszenciáját tárhatják a nézők elé: mozgásban, hangszeres zenében, éneklésben, kifejezésmódban, színpadi jelenlétben.” (Blaskó Borbála)
A fesztivál kiemelkedő produkcióját jelenti a Feledi Project Psyché c. előadása. A Weöres Sándor műve ihlette táncelőadás egy különös és féktelen szabadságvággyal megáldott nő kétségbeesett küzdelmét mutatja be a szerelem és az élet teljességéért. Immár hagyománynak tekinthető a Tánctalálkozó keretében megrendezett Kortárs néptánc gála, amellyel lehetőséget kívánunk adni a néptánc és kortárs tánc határmezsgyéjén dolgozó együtteseknek, előadóművészeknek az alkotói találkozásra.
Ugyancsak a rendezvény kezdeteitől élő hagyomány, hogy a Kalászi Kortárs Tánctalálkozó keretében bemutatjuk a Duna Táncműhely előző évadában debütált legújabb előadását, így a társulat a 2018-as Képíróval képviselteti magát a rendezvényen. Az előadást Szentendrén, rendhagyó helyszínen, a MűvészetMalom tereiben láthatja a közönség.
A fesztivál erős táncprogramját – immár hagyományosan – beszélgetés, koncert és táncfotó-kiállítás egészíti ki."

2018. október 25. csütörtök 
9.00 és 11.00 Háromszék Táncegyüttes: Szerencsekrajcár (gyerekelőadás)
18.00 Káva Kulturális Műhely – Duna Táncműhely: Talpuk alatt (komplex táncszínházi nevelési előadás)
2018. október 26. péntek 
10.00 Káva Kulturális Műhely – Duna Táncműhely: Talpuk alatt (komplex táncszínházi nevelési előadás)
18.30 Dusa Gábor fotókiállításának megnyitója és fesztiválmegnyitó
19.00 Eros a (tánc)művészetben – tánc-talkshow Juhász Zsolttal
beszélgetőtársak: Soma Mamagésa és Lőrincz György, valamint  Spala Korinna és Sztankay Ádám
20.00 Feledi Project: Psyché (táncelőadás)
2018. október 27. szombat 
18.00 Találkozások - Kortárs/néptánc gála (résztvevők: Adonika Táncegyüttes, InSpirál Táncegyüttes, Appelshoffer János és ifj. Csoóri Sándor „Sündi”, Bihari János Táncegyüttes)
19.00 borkóstoló Kézdy Dániel sommelier-vel és Jazz Formers koncert
20.00 Kaposvári Egyetem: Carmina Burana (táncelőadás)
21.00 tűzgyújtás, forralt bor, töksütés
2018. október 28. vasárnap
19.00 Duna Táncműhely: Képíró (táncelőadás)
Helyszínek:
október 25-27: Kós Károly Művelődési Ház és Könyvtár (2011 Budakalász, Szentendrei út 9.)
október 28: MűvészetMalom (2000 Szentendre, Bogdányi út 32.)
Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap, Emberi Erőforrások Minisztériuma, Magyar Művészeti Akadémia, Kós Károly Művelődési Ház és Könyvtár, Ferenczy Múzeumi Centrum, SÍN Kulturális Központ
Bővebb információ és jegyvásárlás itt.