A rejtélyes Rejtő Jenő titkairól Thuróczy Gergely kutató mesél

Rejtőnek valóságos legendáriuma van, bár a róla keringő életrajzi anekdoták nagy részét nem támasztja alá tényanyag.

Álnévből is többet használt a ponyvakirály. Ő ugyebár P. Howard és Gibson Lavery, holott Reich néven jegyezték be az anyakönyvbe. A Petőfi Irodalmi Múzeum tudományos munkatársa, a rejtélyes szerző és az életmű szakértője, kutatója, Thuróczy Gergely olyan információkat és fotókat oszt meg október 25-én 17 órától a hallgatósággal, amelyeknek nemrégiben maga bukkant a nyomára.
A Vasas Központi Könyvtár Alapítvány rendezvénye
Budapest VIII. kerület Magdolna utca 5-7.
Belépődíj: 300 forint

„A magyar irodalom egyik legolvasottabb írója, Rejtő Jenő (1905-1943) életéről igen kevés pontos adat állt rendelkezésre a legutóbbi időkig. Egzakt életrajz helyett szájhagyomány útján terjedő-terebélyesedő legendárium és a könyveiből vett számtalan idézet vitte hírét szerteszét a magyarul olvasók táborában. Majdhogynem ez jellemezte a hivatalosságot is: ismertségéhez képest mérhetetlenül elhanyagolta az irodalomtudomány, a halála óta eltelt bő hét évtized alatt alig született komolyan vehető szakmunka írásművészetéről. Eme "hallatlan és tarthatatlanul áldatlan" állapoton fordít egyet Thuróczy Gergely A megtalált tragédia (Szépmíves-PIM, Bp., 2016, 384 o., Képes emlékezet sorozat) Rejtő Jenő emlékére c. kötete. A Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársa immáron egy második munkában tárja fel irodalmunk rendhagyó alakjának életrajzát, tragikus sorsát, munkásságát (elsőképp 2015-ben Az ellopott tragédia. Rejtő Jenő-emlékkötet jelent meg).”

Piszkos Fred figurája Varsányi Ferenc hamarosan a mozikba kerülő rajzfilmjében fog életre kelni. A kapitány „portréját” a rendező beleegyezésével tesszük közzé.