Jubileum - Érkezik a 10. Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál

2019. augusztus 13-19. között jubilál a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei fesztivál, azaz a Kaposfest.

Az idén tízéves, egyedülálló esemény művészeti vezetői, Várdai István cselló-, és Baráti Kristóf hegedűművészek olyan komolyzenei programot állítottak össze, amely a korábbi évek kiemelkedő programjait és friss előadásokat foglal magába. A fellépők között több mint 30 szólista, így Alekszej Vologyin, Julien Quentin, Lars Anders Tomter, Juan Pablo Joffre, Mirijam Schröder és Camille Thomas vagy éppen a Liszt Ferenc Kamarazenekar is megtalálhatók. A fesztivál központi helyszíne továbbra is a Szivárvány Kultúrpalota, de mellette több helyszínen is találkozhatnak az érdeklődők klasszikus zenei koncertekkel. A komolyzene mellett a kiegészítő programok is hangsúlyos szerepet játszanak majd: Segal Viktor fesztiválséf újra Kaposfest menüt készít, Tóth Sándor díjnyertes barista kávét kóstoltat, Kassai Lajos lovasíjász vendégül látja a művészeket és a közönséget is, a Gard'Ann cukrászdában a Kaposfest macaron édesíti a betérők ízlelőbimbőit; Tóth Endre zenetörténész napi műismertetőket tart a klasszikus zenei koncertek előtt, újra érkeznek a legfinomabb sörök a Kaposvári Kézműves Sörünnepen és nagykoncertet ad a Bebe, valamint a Boney M feat Sheyla Bonnick.

A 2010-ben startolt Kaposfest már indulásakor nagyon magasra tette a minőségi lécet, amelyből azóta sem engedett. Bolyki György fesztiváligazgató az első esemény után kijelentette, hogy jobb fesztivált nem tudnak szervezni, csak mást. Ezért is mondhatja el magáról évről évre, hogy a világhírű muzsikusok és zenekarok olyan minőségi fesztivált hoztak létre, amely a régióban is egyedülállónak számít, és olyan légkört teremtenek a kaposvári ékszerdobozban, hogy már hónapokkal a koncertek előtt elfogynak a jegyek és bérletek, ráadásul a város és környékének szálláshelyei is zsúfolásig betelnek. 

Klasszikus zenei program

2019-ben a művészeti vezetők a lehető legkülönfélébb zenei kínálatot állították össze, méghozzá nem csak az akusztikailag is kiváló Szivárvány Kultúrpalotában, hanem Kaposvár különböző helyszínein, mint például a korábbról már jól ismert Református templomban is. A 14 koncert során több mint 30 szólista játékát hallhatja a közönség a legkülönfélébb kamarazenei formációkban - duók, triók, kvartettek, kvintettek, sextett, oktett. Ezek mellett a Liszt Ferenc Kamarazenekar is fellép, elsősorban versenyművek kísérőzenekaraként lesz hallható. Ráadásképp elhangzik egy 23 vonósra írt kamarazenei mű is. A Kamara Akadémia Egyesület fiatal tehetségei sem maradnak ki a fellépők közül. Őket a koncertek mellett mesterkurzusokon tanítják majd a jelenlévő művészek, és az eredményt a Kaposfest közönsége hallhatja és láthatja majd a fesztivál végén.

Néhány név az idei fellépők közül: Alekszej Vologyin (zongora), Julien Quentin (zongora), Lars Anders Tomter (brácsa), Juan Pablo Joffre (bandoneon), Mirijam Schröder (hárfa), Várdai István (gordonka), Baráti Kristóf (hegedű), Jozef Spacek (hegedű), Camille Thomas (cselló), Uxie Martinez Botana (bőgő) ,Diemut Poppen (hegedű), Schwartz Zoltán (hegedű), Berecz Mihály (zongora), Lugosi Dániel Ali (klarinét)

Együttesek: Budapest Fúvósötös, Liszt Ferenc Kamarazenekar, Cimbiózis Trió

A korábbi évekhez hasonlóan a Kaposfest közönségének a klasszikus zenei koncertek mellett egyéb magas minőségű kiegészítő programokat ajánlanak a szervezők.

Gasztronómia

Az étel- és italkultúra ünneplése mindig is fontos volt a Kaposfest szervezőinek, ezért idén újra, immár harmadik alkalommal jelentkezik a Kaposvári Kézműves Sörünnep, a Hansdonner Sörház jóvoltából, a város főterén. Segal Viktor sztárséf ismét elkészíti a fesztivál menüjét, Tóth Sándor díjnyertes barista kávét kóstoltat, Kassai Lajos lovasíjász birkapörkölttel és rétessel várja a vendégeket, a Gard'Ann cukrászdában a Kaposfest macaron édesíti a betérők ízlelőbimbőit.

Klasszikus kiegészítők

Az elmúlt tíz év egyik legnépszerűbb programpontja a napi Műismertető, amelyen minden klasszikus zenei koncert előtt vehet részt a közönség a Kapos Hotelben, idén Tóth Endre zenetörténész előadásában. A másik elmaradhatatlan személy, Bősze Ádám televíziós és rádiós műsorvezető, aki a Kaposfest házigazdája. Idén a saját stand up show-jával is fellép a fesztiválon.

Könnyűzenei program

2019 egyik legnagyobb popzenei szenzációja a diszkózene és a 70-es évek koronázatlan zenekarának, a Boney M feat Sheyla Bonnick fellépése Kaposvár főterén.