Világsztárok és magyar filmpremierek a 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon

A CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál idén is a világ filmművészetének legfrissebb és legszínvonalasabb kínálatát mutatja be Miskolcon.

Számos nagyjáték-, kisjáték-, dokumentum- és animációs filmet a miskolci fesztiválon láthat először a közönség. A fesztivál csütörtöki és pénteki napján különösen erős volt a kínálat mind a hazai és külföldi vendégek, mind a magyar és nemzetközi filmek tekintetében. A közönség, az alkotók, a filmes szakemberek és a filmszakma szereplői is kedvükre válogathattak a Nemzetközi Filmfesztivál sokszínű programjai között. A több helyszínen zajló vetítések, szakmai programok, workshopok, közönségtalálkozók iránt rendkívül nagy volt az érdeklődés, az események teltházzal zajlottak.

A közönség és a szakma hatalmas ovációval fogadta Miskolcon Vanessa Redgrave és Franco Nero világhírű színművészeket, akik az Európai Mozi Nagykövete díjakat vették át a CineFesten, a Művészetek Házában. Mindkét művész szívhezszóló beszédben köszönte meg a magyar közönség és a filmszakma elismerését, amit a közönség szűnni nem akaró tapssal jutalmazott. Az eseményt követően a Django (r.: Sergio Corbucci, 1966), majd a Julia (r.: Fred Zinnemann, 1977) című filmeket láthatták a nézők.

Idén négy jelentős magyar filmnek is a 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon volt a premierje. Csütörtök este mutatták be Tóth Barnabás, Akik maradtak c. alkotását, melyet idén Magyarország Oscar-díjra nevezett. A premieren a nézők egy emberként örültek az alkotókkal. Óriási várakozás övezi az Oscar-díjas Deák Kristóf Foglyok c. új nagyjátékfilmjét és a magyar HBO legújabb saját gyártású dokumentumfilmjét, a Bársony Katalin rendezte Csillagfény távolságot. A fesztiválközönség nagy örömére a dokumentumfilm rendezőjét és Balázs József főszereplőt, a film kiemelt szereplője, a Rolling Stones szaxofonosa, Tim Ries is elkísérte Miskolcra. A Vadonvilág - gróf Széchenyi Zsigmond nyomában c. dokumentumfilm premierje előtt tömött sorokban álltak a nézők.

Valódi kuriózumnak számított, hogy Lerner János rendezőt gróf Széchenyi Zsigmond özvegye, Hertelendy Margit is elkísérte a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválra.

A fesztivál közönsége óriási lelkesedéssel köszöntötte Miskolcon az ausztrál származású világsztárt, George Lazenby-t. A CineFest közönsége a Ki látta őt meghalni?, és az idén ötven éves James Bond remekmű, az Őfelsége titkosszolgálatában című filmekben csodálhatta meg George Lazenby-t. Az ausztrál sztár közönségtalálkozón is részt vett és mesterkurzust is tartott Miskolcon.

Luciano Pavarotti özvegye, Nicoletta Mantovani is tiszteletét tette a 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon. Az özvegy az Oscar-díjas Ron Howard, Pavarottiról készült dokumentumfilmjének díszbemutatójára érkezett Miskolcra.

A 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Fesztivál díjkiosztó záróünnepsége szeptember 21-én, szombaton 17.00 órától lesz a Művészetek Házában.