Elrajtolt a Russian Kino filmcsatorna

Már hazánkban is nézhetünk orosz filmeket, oroszul.

2020 januárjától elsőként a Vidanet kínálatában található meg a Russian Kino tévécsatorna, amely eredeti nyelven orosz filmeket sugároz. Ez a hazánkban meglehetősen egyedinek számító csatorna számos orosz klasszikust és kultfilmet emel be a nyelvterület kedvelőinek mindennapjaiba: 1948-tól egészen napjainkig készült filmek széles repertoárját sorakoztatja fel.

A TV 1000 Russian Kinot a Viasat World médiavállalat indította útjára. A cég gondozza többek között az Epic Drama kosztümös drámasorozatait, az extrém foglalatosságokat felsorakoztató Viasat Explore, a történelmet több nézőpontból is bemutató Viasat History, valamint a Viasat Nature természetfilmes csatornákat.

A csakis orosz nyelven sugárzó Russian Kino filmcsatorna 2005-ben indult útjára Oroszországban, illetve a Független Államok Közösségében, majd a következő években további 17 ország közel 1,4 millió háztartásában vált elérhetővé a balkáni régiótól Közép-Kelet-Európán át az Egyesült Államokig.

1948-as gyártástól napjainkig, főként orosz produkciókkal látja el a közönséget, számos klasszikust és kultfilmet hozva az orosz nyelv gyakorlóinak, valamint a hazájuktól távol élő orosz ajkúaknak. Vetíti például a Legend No. 17-et, azaz az orosz jégkorong legenda, Valeri Kharlamov életrajzát, de a The Tolstoy Defense című sokszoros díjnyertes drámát is, annak az eseménynek a tragikus történetét, amelyben Lev Nyikolajevics Tolsztoj is részt vett. Prityazheine/Attraction című filmjével a földönkívüli misztikumok rajongóinak kedvez, de még a horror műfaj kedvelői is találnak érdekességet maguknak, ha például a Queen of Spades: Through the Looking Glass című friss alkotást választják.

A Russian Kino Magyarországon elsőként a Vidanet szolgáltató kínálatában található meg, a 189-es csatornahelyen. A meglehetősen egyedi műsorszórást képviselő csatornáról tárgyalások folynak további kábelszolgáltatókkal is.