Kilencedszer érkezik a Finn Filmnapok

Haptikus mikrotájkép, avagy északi érzelmek keleten.

2020. február 5 – 9. között kilencedik alkalommal látogatható a Finn Intézet (FinnAgora) szervezésében a Finn Filmnapok a budapesti Toldi moziban. Az ötnapos ünnep alatt többszörösen díjra jelölt és díjnyertes dokumentumfilmekkel, nagyjátékfilmekkel, rövidfilmekkel, audiovizuális performansszal és nemzetközi szakember-, és alkotógárdával várják a szervezők az érdeklődőket.

A Finn Filmnapok mára már szerves része a hazai mozis eseményeknek, amelyek idején bepillantást nyerhetnek a jegyvásárlók a finn kultúra és élet igazán érdekes világába. Az időszak alatt közelebb kerülhetnek a finn emberek mindennapjaihoz, megismerhetik a gondolkodásukat, humorukat és közben olyan, esetenként a nem finnek számára szokatlan világba csöppenhetnek bele, amely erős gondolkodásra késztetheti a nézőt. Az idei filmes kínálat témái között a bevándorlás, a kamasz szerelem, a perverziók, a párkapcsolatok különleges megélései és a vallás játsszák a főbb szerepeket.

A fesztivál rövidfilmszekciói különösen izgalmasan hathatnak az érdeklődő közönségnek, hiszen az egyik válogatásban a finnországi svéd nemzeti filmes alkotók munkái láthatók. A másik válogatásban hat egymástól merőben eltérő alkotás képviseli a finn rövidfilmet, a véres horrortól kezdve egy kislányig bezárólag, aki megkapja, amit akar.

A dokumentumfilmek szerelmesei ezúttal egy kivételes alkotással találkozhatnak. A Gods of Molenbeek című darab a brüsszeli Molenbeek játszódik, ahol a két hatéves kisfiú, Aatos és Amine élnek. Itt tanulmányozzák a pókok beszédét, fedeznek fel fekete lyukakat és veszekednek arról, ki irányítja majd a repülő szőnyeget, ami őseik földjére viszi őket. Ugyanabban az épületben laknak, de világaik különbözőek. Együtt keresik a választ az élet nagy kérdéseire. Aatos saját istent akar, mert Aminének már ott van Allah, de a kérdést tovább bonyolítja barátjának, Flónak a hite: bolond, aki Istenben hisz.

A filmnapok során több Finnországban és nemzetközileg is elismert szakember és alkotó látogat el Budapestre, akikkel találkozhatnak a nézők a vetítések után. Így: Jaana Puskala, a Finn Filmintézet nemzetközi osztályának vezetője, Klas Fransberg rendező, a Finlandssvenk Filmcentrum munkatársa, Aleksi Salmenperä rendező (VOID), Rosa Honkanen színésznő (Stupid young heart).

Már szokássá vált, hogy a filmnapok idején más művészeti ág is bemutatkozik. 2020-ban a finn képzőművész-zenész Hannu Karjalainen a Let it Be! art agencyvel együttműködésben  Towards An Architect videóinstallációjával és Nightfall című élő audiovizuális performanszával érkezik a fesztiválra. Karjalainen videóit, installációit és filmjeit 2003 óta számos nemzetközi múzeum, galéria és fesztivál mutatta már be. Szólókiállításai többek között Helsinkiben, Oslóban, Zürichben és Berlinben voltak láthatóak. 2009-ben elnyerte az Év fiatal művésze díjat Finnországban.

A Finn Filmnapok hagyományt teremtő céllal ebben az évben, finn diákokat hív Magyarországra, Budapesten játszódó rövidfilmek elkészítésére. A vendégeket a Budapesti Metropolitan Egyetem filmes hallgatói fogadják és az egyetem oktatóinak szakmai iránymutatásával készült közös munkájuk eredményét a filmnapokon tekintheti majd meg a közönség

A filmeket finn nyelven, magyar és angol felirattal vetítik. Jegyek a Toldi Mozi pénztárában vagy online kaphatók.

A FinnAgora Finnország 17 kulturális és tudományos intézetének egyike. A 2004-ben alapított intézmény fő célja, hogy elősegítse a finn művészek, tudósok, gazdasági- és társadalmi szereplők közép-európai megjelenését. A FinnAgora tehát alapvetően közvetítőszervezet, melynek tevékenysége a finn kulturális, tudományos és gazdasági élet szereplőinek kiváló ismeretén, valamint a finn, a magyar és a nemzetközi szervezetekkel való szoros együttműködésen alapszik.