Február 11., kedd éjfélig meghosszabbítva - ingyenesen megtekinthető 5+1 neves dokumentumfilm a MADOKE honlapján

5+1 díjnyertes dokuval indul az első MADOKE-akció!

Február 11. kedd éjfélig, öt többszörösen díjnyertes, egészestés dokumentumfilmet, továbbá egy rövidfilmet tesz elérhetővé a nemrégiben megalakult Magyar Dokumentumfilmesek Egyesülete (MADOKE). Ingyen nézhető a Gettó Balboa, a Könnyű leckék, a Nagyi projekt, a Puskás Hungary, a Drifter és a Mignon.

A MADOKE pénteken tartotta bemutatkozó sajtótájékoztatóját Budapesten, ahol elhangzott: az egyesület célja népszerűsíteni a minőségi kreatív dokumentumfilmeket, megismertetni azokat a hazai és a nemzetközi közönséggel, valamint párbeszédet kezdeményezni az alkotók és a döntéshozók között.

Józsa László producer, a MADOKE elnöke elmondta, hogy a szervezet jelenleg már száz tagot számlál. Olyan neves alkotók is csatlakoztak, mint Almási Tamás, Sós Ágnes, Pálos György, Ferenczi Gábor vagy az On the Spot alkotói. Kiemelte, hogy a tagok közé nemcsak producerek, rendezők, operatőrök kerülhetnek, hanem forgalmazók és fesztiválszervezők is.

Zurbó Dorottya rendező, a szervezet elnökségi tagja hangsúlyozta: a szakmai egyesület lehetőséget ad arra, hogy a dokumentumfilmesek különböző generációi a fesztiválokon túl is találkozhassanak egymással és megismerhessék egymás munkáit. De céljuk a műfaj népszerűsítése is, ezért indítja útjára a szervezet hétfőn első, 5+1 filmes akcióját, és az év során több hasonló akciót is terveznek. A szakmai események mellett dokumentumfilmes brandet is építenek, a egyesület honlapján dokumentumfilmes sikereket és híreket is megosztanak majd, és a tagok profilja is felkerül a portálra.

Dér Asia rendező, elnökségi tag hangsúlyozta: hiányzik a kutató munka a dokumentumfilm gyártása és forgalmazása kapcsán. Terveik szerint statisztikát készítenek a dokumentumfilmek nézőszámáról, fesztiválszereplésekről és a díjakról. Ezt az adatbázist mindenki számára hozzáférhetővé teszik.

Oláh Kata rendező, producer, elnökségi tag hangsúlyozta: fontos számukra, hogy más szervezetekkel is felvegyék a kapcsolatot. Segíteni szeretnék az alkotókat, hogy megtalálják forgalmazóikat vagy tévécsatornáikat, és együtt szeretnének működni olyan fesztiválokkal, szerveződésekkel is, mint a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál (BIDF), a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál, a Dunadock vagy a Kinedok.

Tuza-Ritter Bernadett rendező, a MADOKE elnökhelyettese kiemelte, hogy elsődleges számukra a nemzetközi nyitás. Szerveznek majd előadásokat, amelyeken felkészítik az alkotókat a külföldi fesztiválszereplésekre, tartanak tematikus szakmai workshopokat, díjnyertes magyar és külföldi alkotók részvételével mesterkurzusokat, valamint szakmai fórumokat, és képviselik a magyar dokumentumfilmet nemzetközi fórumokon és fesztiválokon.

Az egyesület egyik kiemelt célja a dokumentumfilmes műfaj népszerűsítése, ezért indítják el hétfőn első akciójukat, amelynek keretében február 3. és 9. között öt többszörösen díjnyertes, egészestés dokumentumfilmet, valamint egy rövidfilmet ingyenesen tekinthetnek meg az érdeklődők az egyesület honlapján. A filmek csak Magyarországról érhetőek el!

Az 5+1 akció előzetese itt.

A MADOKE 5+1 dokumentumfilmes akciójának listája:

Bogdán Árpád: Gettó Balboa (2018)

Zurbó Dorottya: Könnyű leckék (2018)

Révész Bálint: Nagyi projekt (2017)

Hörcher Gábor: Drifter (2014)

Almási Tamás: Puskás Hungary (2009)

     +1   Oláh Kata & Csukás Sándor: Mignon (2019)

Facebook - Instagram