Hamarosan STEM-kapuk nyílnak a lányok előtt

Az iparági összefogásra március 18-ig lehet jelentkezni, a cégajtók világszinten április 23-án tárulnak.

A Lányok Napján multinacionális cégek és KKV-k egyaránt egy teljes munkanapra fogadhatnak 12-18 év közötti fiatalokat, hogy elsőkézből avassák be őket a STEM területek lehetőségeibe. Az ország legnagyobb lányoknak szóló pályaorientációs napjához a vállalatok, gyárak, egyetemek és kutatóintézetek március 18-ig csatlakozhatnak.

Tudta-e, hogy az UNESCO február 11-ét a Nők és Lányok a Tudományban világnapjává nyilvánította?

A nők tudományos területeken folytatott eredményei nem újkeletűek, ahogy a világ, úgy Magyarország is kiváló példákat tud erre felsorakoztatni. Mégis a természettudományok, a technológia, a mérnöki tudományok, valamint a matematika (azaz ezek angol megfelelőiből összeállt mozaikszó, a STEM) területeihez csekélyebb számban kapcsolódnak nők. A legfrissebb felmérések szerint Magyarországon 25.000 munkavállaló hiányzik a STEM-szakmákból, és ezt jó eséllyel lehet enyhíteni, ha a Z generáció lányai kedvet kapnak egy olyan pályához, amelyről idáig keveset tudtak.

A Lányok Napján az érdeklődők gyakorló szakemberektől, első kézből kapnak információkat, miközben megismerhetik a STEM-szakmák sokszínűségét, lehetőségeit és kihívásait. A kezdeményezés Amerikából indult (ahol a fenti problémakörrel ugyanúgy küzdenek), és ma már világszinten ugyanazon a napon szervezik. Hazánk 2012-ben csatlakozott a programhoz, amelyben eddig 180 fogadóhely vett részt, a legkisebb létszámú kutatóműhelyektől a legelismertebb nemzetközi nagyvállalatokig. Az intézmények közel 40 városban több mint 12000 lánynak engedtek betekintést a tudományok, a technológia és az informatika világába.

Azzal, hogy a középiskolásokat a valós környezetbe visszük, ott felnőttként kezelve őket adott munkához kapcsolódó, interaktív tevékenységeket biztosítunk, testközelbe hozzuk számukra ezt a világot, amire pályaválasztáskor már lehetséges alternatívaként tekinthetnek – avatott be a részletekbe dr. Balázsi Katalin, a Nature-díjas Nők a Tudományban Egyesület elnöke, aki csapatával immáron 9. éve ösztönzi a fiatalokat, hogy életük fontos döntését ne elvárásokra, hanem képességeikre és valós érdeklődési körükre alapozzák. Hosszú távon ezzel hatnak pozitívan a STEM munkaerőpiacon a lányok arányának növelésére. Dr. Balázsi tapasztalata szerint amellett, hogy a cégek számára ez a program az utánpótlás biztosításában segíthet, erősíti mind a munkáltatói márkát, mind a jelenlegi munkavállalók küldetéstudatát, lojalitását.

Az eseményre már jelentkezhetnek azok a vállalatok, amelyek 2020. április 23-án élményt kívánnak biztosítani a jövő szakembereinek, a lányok pedig április 1-jétől válogathatnak a céges programok között. További információ itt.