Tudatos olvasókat hozott az újév

Sokan szeretnék saját kezükbe venni életük irányítását, legalábbis erről tanúskodik a Bookline januári sikerlistája.

A legkeresettebb könyvek listájának első helyére az ’56-os forradalmár kiegyensúlyozott életet ösztönző könyve került, amit Orvos-Tóth Noémi sikerkönyve követ, a Bookline toplistáját pedig napjaink egyik legizgalmasabb fantasy regénye zárja.

Egyre több helyen ismerik már Holecz Ferenc étkezési rendszerét és energetizáló termékeit. A Hogyan éljünk biológiai lényünk működésével összhangban hosszú és egészséges életet című írása Svájcban és Olaszországban is sikerkönyv lett, a szerző az egészséges életmód illetve a kiegyensúlyozott táplálkozás világába vezeti be olvasóit. Továbbra sem csökken Orvos-Tóth Noémi Örökölt Sors című könyvének népszerűsége, ismét dobogós a Bookline sikerlistáján. Kötete érthetően, de egyben nagyon alaposan szól arról, hogy őseink élményei és traumái öröklődnek, ezt pedig nemcsak az egyén, hanem egy közösség vagy akár egy ország is átéli, megérzi. Andrzej Sapkowski Vaják könyvsorozata tavaly decemberben debütált a televíziók képernyőjén. Ezzel újra ráirányult a figyelem a Vaják I. - The Witcher - Az utolsó kívánság című könyvre, ami Geralt a vaják kalandjait meséli el. A fantasy hős mágikus képességeinek köszönhetően zseniális és könyörtelen harcos hírében áll. Viszont kalandjai szembesítik azzal, hogy a jó és a gonosz fogalma csupán nézőpont kérdése.

Januárban emlékeztek meg Auschwitz felszabadításának 75. évfordulójáról. Az egykori koncentrációs tábor a II. világháború egyik legborzasztóbb helyszíne volt. Eddy de Wind itt élte át a haláltáborok borzalmait, amiket a felszabadítást követően vetett papírra. Auschwitz, végállomás a legelső beszámolók egyike, ami megörökítette a háború szörnyűségeit. 1944-ben dr. Edith Eva Egert családjával együtt Auschwitzba deportálták, ahol szülei életüket vesztették. Testvérével túlélték a borzalmakat, a háború után Amerikába menekült és pszichológusnak tanult. A döntés című sikerkönyvében bátran, ám korántsem fájdalommentesen néz szembe múltjával. Több olyan szerzőt is megérintettek a koncentrációs táborok történetei, akik már könyvekből és képéken keresztül szembesültek a rémségekkel. A spanyol történész, Mario Escobar Auschwitzi bölcsődal című könyvében Helene Hannemann német ápolónő történetét mutatja be, férjét és közös gyerekeiket származásuk miatt hurcolták el a koncentrációs táborba, ahová a német nő követte családját. Escobar rendkívüli részletességgel meséli el a család szívszorító történetét. A Szivárvány Birkenau felett főszereplője egy roma zenész. Váradi József harmadik regénye egy fiatal budapesti hegedűvirtuóz, Ágoston történetét meséli el, akinek Dr. Josef Mengelét, a birkenaui haláltábor rettegett orvosát kell szórakoztatnia zenéjével az életben maradásért.

Az újesztendő beköszöntével sokan nyúltak olyan könyvekhez, amivel jobban megismerhetik testük vagy éppen lelkük működését. Philip Zimbardo Vivian McCann-nel és Robert Johnsonnal írt könyvében mutatja be a legfrissebb kutatási eredményeket, hogy az elsajátított tudást a mindennapi életben is alkalmazhassuk. A Pszichológia mindenkinek című könyvsorozat első részében agyunk működésével, az örökletesség kérdésével, az észleléssel, illetve az ember pszichés fejlődésével ismerkedhetünk meg.

Tisza Kata legfrissebb könyvében arra keresi a választ, hogy miként lehet kimenekülni egy bántalmazó párkapcsolatból. Most című könyve saját coaching praxisának, pszichológiai életútkutatásainak és saját életének fájó, mégis felemelő tapasztalatait felhasználva szól a bántalmazó kapcsolatban élőkhöz. Pál Ferenc Ami igazán számít című alkotásában összegyűjtötte eddigi szakmai tanulmányait és tapasztalatait. A közismert pap többek között a következő kérdésekre keresi a választ: miként hozzuk magunkat egyensúlyba nehézségek idején? Mit kezdjünk múltunk fájó sebeivel, jövőnk bizonytalanságával? Mit tegyünk, hogy elkerüljük a kiégést, és derűs emberré váljunk?

A gyereknevelési és mesekönyvek iránti folyamatos érdeklődést látva indította el 2014-ben a Bookline a Szívünk rajta gyerekkönyvajánló programot, így könnyítve meg a szülők könyvválasztását. A Szívünk rajta független szakértői minden hónapban megneveznek egy kiemelkedő alkotást, ami februárban a program szakmai és gyerekzsűrije szerint is Sophie Collins Infografika - Kahlo című könyve lett. A szakmai csapat részéről Bánfi Csilla, könyvtárpedagógus szerint: „Frida Kahlo tragikus életét, munkásságát, művészetét, kreativitását ismerhetjük meg infografikákon ábrázolva. Közelivé, érdekessé hozza az életrajzi adatokat, gyorsan áttekinthetően informál, értelmezhető adatokat ad, történéseket megértet. Mindezt a festőművészre jellemző színvilággal.”

Bookline bemutatja: Top50 és Top10 – a magyar olvasók kedvencei

Már hatodik éve tesszük közzé a Bookline Top50 néven ismert sikerlistánkat. A magyar könyvpiacon elérhető nyomtatott könyvekről készült havi listánk olyan hiánypótló anyag, ami bemutatja, hogy az adott hónapban milyen könyveket kerestek leginkább az olvasók. Az e-könyvekkel sincs ez másként, Top10-es listánkon a legkeresettebbeket mutatjuk meg minden hónapban. Sikerlistáinkkal segíteni szeretnénk az olvasóknak eligazodni a könyvek között, és megbízható információt nyújtani a könyves szakma számára. A sikerlisták a Bookline webáruház magyarországi könyveladásai alapján, havi bontásban készülnek. Havonta frissen ajánlott könyvlistával rukkol elő a Bookline Könyváruház és az UNICEF Magyar Bizottság együttműködésében megvalósuló „Szívünk rajta” program, ami szülőknek és gyerekeknek igyekszik segítséget nyújtani abban, hogy könnyebben eligazodjanak a gyerekkönyvek között.