5 Meghökkentő túlélési technika az állatvilágból

Működik, akár a legmostohább körülmények között is.

Némely állat szédületes alkalmazkodóképességével még a legádázabb körülmények között is képes az életben maradásra. A svalbard rénszarvas például szükség esetén ultraviolára kapcsolja látását, az aranyvakond pedig szatellit módba a fejét. De ott az orchidea manó is, aki nem csak méretén, de színén is tud változtatni. A Viasat Nature csatorna a 2020. február 13-án kezdődött A legvadabb túlélés dokumentumsorozatában bemutatja az egyes fajok különleges képességeit, de addig is, íme néhány érdekesség:

1. Kitartás! A hawaii gébek nem kispályások: alig pár centisek, de akár egy százméteres vízesést is képesek megmászni úgy, hogy a hasukon található szívókorongok segítségével a sziklákhoz tapadnak. Mindezt azért, hogy elérjék az odafent található, táplálékban gazdag édesvizet. Vajon mit jelent mindez emberi mértékben? Mintha árral szemben megmásznánk a Mount Everestet – háromszor egymás után.

2. Erő! A ganajtúró bogarak a világ legerősebb állatai közé tartoznak. Hihetetlenül masszív lábaikkal képesek akár a súlyuk tízszeresét megmozgatni – nem ritkán emelkedőn felfele. Ráadásul bitang jó a szaglásuk: néhány száz méterről is megérzik a ganajt, ami táplálékul szolgálhat.

3. Extrém hallás! Lehet, hogy a namíbiai sivatagban élő aranyvakond nem lát túl jól, sőt egyenesen vak, cserébe az egész feje úgy működik, mint egy nagy hallókészülék. Éjszaka vadászik, a fejét bedugja a homokba, így azonnal kiszúrja a közelben szöszmötölő termeszeket. Szatellitként működő fejével még ezek pozícióját és mozgásirányát is fel tudja mérni.

4. Extrém látás! A sarkkörhöz közeli norvég szigeteken él a svalbard rénszarvas, fajának legkisebb példánya, amely az egyméteres magasságot sem éri el. A tél közeledtével, mint a legtöbb telelő állatnak, neki is alaposan fel kell hizlalnia magát a túléléshez, ám a hóban neki sem könnyű élelmet találni. A cél érdekében ez a szarvas képes változtatni a látásán és ultraviolára „kapcsolni”, hogy kiszúrja a nagy fehérségben rejtőző lárvákat, férgeket.

5. Álcázás és gyorsaság! Az orchidea manó egy különleges rovarfajta, amely veszély esetén nem csupán a méretét tudja megváltoztatni, de a színét is. Kikelését követően pedig gyorsan kell cselekednie az életben maradásért, ugyanis a különböző ragadozók mellett saját, szintén frissen kikelt fajtársai is leselkednek rá. Szerencsére az orchiedea manónak mindössze húsz perc elég ahhoz, hogy páncélja megszilárduljon.

További életben maradási praktikákat A legvadabb túlélés című sorozat tíz részből álló második évada nyújt csütörtökönként 19:00-tól a Viasat Nature-ön.