Életkezdési, vagy életközépi válságban vagy?

A fejvadász megmondja, hogy mit kell tenned!

Munkaügyi szakemberek számára nem ismeretlen az életkezdési és az életközépi válság kifejezése: az emberek többsége felteszi magának a kérdést a 20-as évei elején, 40-es évei végén, hogy mit is kezdjen magával. A fejvadász szerint érdemes a lehető legtöbbet kihozni ezekből az időszakokból, arra is ad tippet, hogy ezt miként tegyük. Teljesen átalakult az elmúlt években a piac, a cégek versenyeznek a jó munkaerőért, a munkavállalók pedig kreatív, modern módszerekkel próbálják megtalálni a számukra ideális környezetet. Ebben segít a Cégek Éjszakája nevű kezdeményezés is: április 2-án kitárulnak a vállalatok kapui, a leendő kollégák átérezhetik, mit adhat az adott munkahely az életükhöz. A vállalatok pedig lehetőséget kapnak arra, hogy bemutassák, mit képviselnek, milyen körülményeket, értékrendet és perspektívát, fejlődési lehetőséget biztosítanak leendő munkatársaiknak. Deák Andrea, a Greensearch (a Cégek Éjszakája szakmai partnere) ügyvezetője, fejvadász mindkét életszakaszban lévő érdeklődők számára ad tippeket a sikeres kereséshez. 

Életkezdeti válságnak azt nevezzük, amikor egy fiatalra hirtelen rászakad az élet, és nehezen tudja, hogy melyik irányba induljon. A szakértő tanácsai a számukra:

- Egy mai fiatal az első öt munkában töltött évében átlagosan 2-3 munkahelyen fordul meg. A pályájuk kezdetén ne zárjanak ki egyetlen iparágat sem, ezek a rendezvények pont arra jók, hogy a fiatalok belelássanak teljesen különböző profilú cégek életébe. Sztereotípiák dőlhetnek le ilyenkor, lehet, hogy olyan területet éreznek majd magukénak, amire eredetileg nem is gondoltak.

- Divat a multikat támadni, de a valóság az, hogy olyan képzéseket és jövőképet adhatnak egy fiatalnak, amelyre magyar kkv-k ritkán képesek. Ne féljünk ezektől a nagyvállalatoktól!

- Írjuk le előre, hogy melyek azok a tényezők, amelyek számunkra igazán fontosak. Ilyen szempont lehet a könnyű megközelítés, a környezettudatos cégpolitika, a gyakori utazás, vagy nemzetközi karrier lehetősége, a rugalmas munkaidő. Vezessünk róla listát, hogy a kiszemelt cégek mennyire felelnek meg az elvárásainknak.

- Sok fiatal magányosan nőtt fel, mert szüleik a '90-es évek piacán éjt nappallá téve dolgoztak. Ezen fiatalok többsége szeretné megtalálni az ideális élet/munka egyensúlyt, hogy ne kövessék szüleik példáját. Az ilyen találkozások a cégekkel jó alkalmak arra, hogy kiderítsük, mennyire lehetséges ez az adott vállalatnál.

Életközépi válságnak nevezzük, amikor a munkavállaló a 40-es 50-es éveiben felszabadul a gyereknevelés napi teendői alól és energiával telve szeretne valami újat, "hasznosat" tenni. A fejvadásznak számukra is van tanácsa.

- Sokan szeretnének teljesen új dologba vágni, ám az én tanácsom az, hogy csináljuk azt, amihez értünk. Ha egy új karrierről álmodozunk, érdemes azt előre felépíteni, rááldozni a hétvégéket, estéket és lassanként beletanulni, mert bizony 8-10 év kell mire az új hivatásunk is olyan pénzt hoz, amit az előzőben megszoktunk.

- Mielőtt váltunk, érdemes elmennünk egy önismereti tréningre, vagy alaposan végiggondolnunk, hogy mik tesznek bennünket boldoggá. Illetve vajon melyek azok a gyenge pontjaink, amelyeket azonosítani tudunk és hajlandóak vagyunk tenni is azért, hogy változtassunk rajtuk?

- Ha elmegyünk a Cégek Éjszakájára, készüljünk fel egy kicsit az adott vállalatokból, és ne féljünk kérdezni. Járjunk utána minden olyan szempontnak, amely bennünket érdekelt - javasolta a szakértő.

Április 2-án 16 óra és éjfél között kitárulnak a legnagyobb vállalatok kapui, az érdeklődőket buszok szállítják a helyszínek között. A munkáltatóknak lehetőségük nyílik bemutatni, mitől vonzó náluk dolgozni. További infók itt és FB.

Bevezető videó Magyarósi Csabával és Ráskó Eszter (a Cégek Éjszakájának arca) videója.