A mohácsi busójárással indult útnak az „EU a vidék jövőjéért” vidékjáró kampány

A mohácsi busójáráson az uniós sátor és kisbusz programjain több mint 1000 érdeklődő vett részt.

Az Európai Bizottság – hat másik tagállama mellett – Magyarországon is elindította az „EU a vidék jövőjéért” elnevezésű vidékjáró kampányát, melynek célja, hogy közvetlen kapcsolatot teremtsen a vidéki régiókban élőkkel.

A három napos program során az érdeklődők az EU kék kisbuszánál találkozhattak és beszélgethettek az Európai Bizottság munkatársaival, akik tájékoztatást nyújtottak az európai uniós támogatási lehetőségekről, az EU támogatásával Baranya megyében megvalósult sikertörténetekről, valamint arról, hogy az EU hogyan járul hozzá a helyi vállalkozások és közösségek fejlődéséhez. Bemutatkozhattak a Baranya megyében működő vidékfejlesztéssel foglalkozó szervezetek, az uniós finanszírozásban részesült vállalkozások és szervezetek képviselői pedig személyes élményeikkel, termékbemutatókkal hozták közelebb a közönséghez az Uniós tagságunkból származó előnyöket.

Maksi Mátyás, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének kommunikációs vezetője      kiemelte, hogy az Európai Unió továbbra is kiemelten kezeli a magyar vidék fejlesztését, egyebek mellett a vállalkozásfejlesztés, a közösségek építése, a hagyományok megőrzése és a környezetvédelem is prioritást élvez.

Vanyúr Arnold, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat Baranya megyei területi felelőse a régió Európai Uniós támogatások segítségével megvalósuló fejlesztéseiről, a Vidékfejlesztési Program előre haladásáról, a jelenleg nyitott felhívásokról, és a 2020 utáni időszakról tartott tájékoztatást. Elmondta, hogy a nemzeti vidéki hálózat pályázati források megismertetésével, tanácsadással segít a vidék polgárainak, vállalkozásainak, hogy az Európai Unióból érkező források minél jobban szolgálják a magyar vidék fejlődését.

A rendezvény részeként uniós támogatások felhasználásával végrehajtott fejlesztésekkel kapcsolatos tapasztalatait osztotta meg több helyi szervezet és vállalat is. A pécsi Csorba Győző Könyvtár képviseletében Miszler Tamás, igazgató és Csobán László könyvtáros mutatták be könyvtárbusz projektjüket. Dr. Péter Iván, a Zsigmondy Vilmos Harkányi Gyógyfürdőkórház főigazgatója beszélt arról, hogy mit jelentettek szervezetük számára az uniós támogatások. A Leader program keretében megvalósított fejlesztéseiről mesélt Novák Péter, a Novák Sajtmanufaktúra tulajdonosa, akinek kézműves sajtválogatását meg is kóstolhatták a helyszínen.

Az interaktív beszélgetések mellett kvízjáték, szerencsekerék, virtuális valóság-élmény, gyereksarok és helyi termékeket bemutató gasztrosarok várta az érdeklődőket, akik az Európai Unióról is tájékozódhattak a Europe Direct Tájékoztató Központ munkatársaitól.

Az EU-s vidékjáró kampány további állomásai:

2020. április 24.          Helló Nyíregyháza!

2020. május 8.            27. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok szakkiállítás és vásár, Hódmezővásárhely

2020. május 16.          Mátrai Bornapok, Gyöngyös