Élet és Hagyomány

Átadták a kiscsőszi Hunyor Regionális Népi Kézműves Alkotóházat, bemutatták az Élő Forrás Hagyományfalut.

Kiscsősz az élő hagyományok faluja, ahol a paraszti kultúra és a vele járó értékek nem csak a kultúrház falai között jelennek meg. Az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület az elmúlt években az egész Kárpát-medencére és a diaszpórára is kiható kulturális programkínálatot alakított ki, melynek bázisa lett az alig száz lelkes falu.

Ez a varázslatos kulturális bázis különböző pályázati forrásoknak köszönhetően jelentősen bővült. Március 4-én ünnepélyes ceremónia keretében átadták és egyúttal felszentelték a Hunyor Regionális Népi Kézműves Alkotóházat, továbbá az új táncházi épületet, a Hagyománylabirintusban kialakított parasztállatkertet és lakodalmi csárdát és pajtát magába foglaló Élő Forrás Hagyományfalu beruházást is bemutatták.

Kiscsősz lassan a kisközösségi fesztiválok - hívhatjuk inkább szakmai együttléteknek - hazájává válik. Minden évszakra jut egy kiemelt rendezvény, melyre országos, sőt nemzetközi érdeklődés jellemző. Sajátosságuk a közönség "megválogatásán" alapul. Az Egyesület idén már az új helyszíneket is bevonva rendezi a Dűvő nemzetközi népzenei tábort és a Kiscsőszi Pajtafesztivált, mely a népművészeti élet egyik legismertebb szakmai programja.
De az idei esztendőben április 28. és 30 között a Mediawave Nemzetközi Film és Zenei Együttlét első három napjának eseményei is ebben a faluban lelnek új otthonra. Ez a rendezvény jó példáját adja a természetközeliség, az értékközpontúság a kulturális sokszínűség összeolvadásának, ahol a helyi társadalom és a hozott kultúra összecsiszolódása és együttélése lesz a siker igazi mércéje.