Karmesterlegendák, várva várt együttesek és szólisták, megújuló arculat és egy új digitális fejlesztés

Elindul a bérletértékesítés a Müpa 2020/21-es évadára.

Sir Antonio Pappano és a római Santa Cecilia Akadémia Zenekara, a Philharmonia Orchestra és Esa-Pekka Salonen, a Mahler Chamber Orchestra és Daniele Gatti, a Bécsi Filharmonikusok és Daniel Harding, Várdai István, a Győri Balett, Fischer Ádám, Víkingur Ólafsson, Fischer Iván és a Budapesti Fesztiválzenekar, Elīna Garanča – a 2020/21-es évadban is kivételes együttesekkel, legendás karmesterekkel és világklasszis szólistákkal, 14 különböző bérlettel, és a sokak által szeretett sorozatok folytatásával várja a közönséget az idén 15 éves Müpa.

„Mi itt a Müpában hisszük, hogy egy XXI. századi kulturális intézmény feladata, hogy mindig a kor érzékeny és pontos lenyomata legyen, aktuális és időtálló egyszerre. Hiszen a Müpa nem csupán egy fantasztikus épület, amelynek csodájára jár a világ. A Müpa zseniális tér a szó legszorosabb és legtágabb értelmében: a gondolkodás, a szabadság, a bátorság, az alkotás, a találkozás, a figyelem, az innováció, az inspiráció tere. Egy előadóművészeti központ, a Müpa pedig különösen: művészek, nézők, szakemberek megbonthatatlan egysége. Valódi közösség, és enélkül a fantasztikus közösség nélkül a Müpa nem lenne az, ami most: Magyarország és a régió egyik páratlan sikertörténete. Büszkék vagyunk arra, hogy ennek a kivételes közösségnek a tagjai a legnagyobb kihívások közepette is számíthatnak egymásra" – mondja Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója, hozzáfűzve, hogy a Müpa elkötelezett és hűséges közönsége és ezzel együtt a Müpa+ hűségprogram tagjainak száma évről évre rekordot dönt; utóbbi idén már több mint 22 000 tagot számlál. A vezérigazgató kiemelte, hogy az évad művésze 2020/21-ben a kiváló csellista, Várdai István, az évad együttese pedig a hazai táncművészeti szcéna legendás társulata, a 40 éves Győri Balett lesz.

A Zenekari páholy bérletsorozat részeként ismét világhírű zenekarok és korunk legizgalmasabb dirigensei követik egymást: Sir Antonio Pappano a római Santa Cecilia Akadémia Zenekarát vezényli, a Philharmonia Orchestra élén Esa-Pekka Salonen áll majd, a Mahler Chamber Orchestra Daniele Gattival érkezik, a Bécsi Filharmonikusok pedig a kiváló Daniel Harding vezényletével lép színpadra. A Hang-szálak bérlet is csupa világsztárt tartogat: Ann Hallenberg, Roberta Invernizzi, Sophie Karthäuser, Anders Dahlin és Christian Immler a régizene nemzetközi hírű specialistái, és ugyanez mondható el a Philippe Herreweghe vezényelte Orchestre des Champs-Élysées és a Collegium Vocale Gent együtteséhez csatlakozó énekesgárdáról is. Itt lesz a káprázatos Elína Garanča, Ludovic Tézier estjén pedig még a vendég is olyan híresség, mint a mexikói Ramón Vargas.

Ki ne akarná hallani a nyolcvanöt évesen is örökifjú Frankl Pétert szólistaként és kamaramuzsikusként Chopin, Beethoven, Schumann és Mozart műveiben? Ki ne volna kíváncsi arra, milyen Várdai István és „Izland Glenn Gouldja”, Víkingur Ólafsson, vagy épp Baráti Kristóf és Várjon Dénes kettőse? A kamarazene a találkozások műfaja: egyszer a meglepetés, máskor a régi ismeretség harmóniája jellemzi - a Kamarakincsek bérlet ezekből a tökéletes találkozásokból gyűjtött egy évadra valót.  A zenei élet leendő világsztárjait sorakoztatja fel az Európai Hangversenytermek Szövetségével (ECHO) közösen megálmodott, fiatal tehetségeket bemutató sorozat, a Rising Stars, a Felfedezések bérlet részeként pedig megtalálhatjuk a legújabb hazai kedvenceinket.

A 2020/21-es évadban sem csupán a bérletben elérhető komolyzenei csemegék várják a látogatókat, különleges könnyűzenei és világzenei koncertek, újcirkusz-produkciók és táncelőadások követik majd egymást: visszatér Budapestre a jazzlegenda, Branford Marsalis, itt lesz a Clayton–Hamilton Jazz Orchestra, a Müpához ezer szállal kötődő orosz zongoravirtuóz, Gyenyisz Macujev pedig igazi csemegével érkezik: jazzt játszik majd a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. Az augusztus 2020-ban is a swing bűvkörében telik majd, újra lesz Jazz Showcase, Jazztavasz, a hazai könnyűzenei élet megkerülhetetlen zenekarai és legizgalmasabb formációi pedig 2021-ben is a Hey, June!  fesztiválon állnak színpadra. A Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar közös programsorozata, az Európai Hidak középpontjában 2020-ban az Egyesült Királyság áll, a sokak által rajongva várt egész napos zenei maraton pedig 2021-ben Liszt és Berlioz műveinek bűvkörében telik majd.

Ha június, akkor Budapesti Wagner-napok 2021-ben is, A nibelung gyűrűje a Müpa évadzárásának egyik koronaékszere, ez az új évadban sem lesz másként: a Fischer Ádám vezényelte Ring tetralógia mellett 2021-ben a Lohengrin bemutatója várja a közönséget. New York 2020/21-ben is Budapestre költözik egy-egy estére a Metropolitan-közvetítéseknek köszönhetően, a Müpa három nagy sikerű irodalmi programsorozata – a Literárium, a Literárium Extra és a Vers-estek– pedig az új évadban olyan nagyszerű szerzők előtt tiszteleg, mint Térey János, Borbély Szilárd, Babits vagy Nemes Nagy Ágnes. Mácsai Pál Lukács Miklóssal idézi meg Örkényt, Grecsó Krisztián Hrutka Róberttel és Vecsei H. Miklóssal alkot majd felejthetetlent, de nagyszerű pillanatokat ígér Bán Zsófia, Szijj Ferenc, és Fehér Boldizsár estje is. 

Az intézmény 2020/21-ben is folytatja stratégiai együttműködését a világ egyik legkörnyezetbarátabb prémium autógyártójának tekintett Lexus márkával. „Küldetésünknek tartjuk, hogy katalizátorként segítsük új intézményi együttműködések megszületését, és az egyetemekkel hosszú távon, közösen gondolkodva kapcsoljuk össze a kultúrát és az oktatást” – hangsúlyozza Káel Csaba, felhívva a figyelmet arra, hogy az intézmény együttműködési megállapodást kötött – a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) után – a Budapesti Corvinus Egyetemmel, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel, az Eötvös Loránd Tudományegyetemmel és a Semmelweis Egyetemmel is. 

 „Magyarország egyik legismertebb kulturális márkájaként és legmodernebb művészeti központjaként feladatunknak tartjuk, hogy folyamatosan figyeljük, mi történik az előadóművészet területén itthon és a nemzetközi színtéren, a programszerkesztés, a kommunikáció és marketing, a szervezetfejlesztés területén. Fontosnak tartjuk, hogy megmutassuk, adaptáljuk a legizgalmasabb megoldásokat, eszközöket, formákat" - mondja Kosztolánczy Gábor, a Müpa vezérigazgató-helyettese. „A Müpa-élmény sokféleségére rendkívül büszkék vagyunk: az önazonosság, hitelesség és a megújulás képessége központi érték akkor is, amikor egy olyan jelentős, 15 éves kulturális brand pozicionálásán dolgozunk, mint a Müpa” – folytatja a gondolatot Dr. Egri Gábor, az intézmény értékesítési- és marketingigazgatója. Kiemelte, hogy a fentiek jegyében 2020 őszétől a Müpa arculata és digitális platformjai is megújulnak, frissítették az emblematikus logót, ahogy a nézői igényekhez illeszkedő weboldal is megújult külsővel várja majd a nézőket az új évadban. A Müpa évekkel ezelőtt a hazai kulturális intézmények között elsőként vezetett be olyan ügyfélkapcsolati CRM rendszert, amely integrálja a jegyvásárlás, honlaplátogatás, tartalomfogyasztás és a hírlevélküldő rendszer adatait, most pedig újabb innovatív digitális megoldást választott: a Müpa közösségimédia-felületén a mesterséges intelligencia eszközeivel megvalósult chatprogram segíti a látogatókat. A hosszú kutatási és fejlesztési folyamat eredményeként bevezetett chatbot tesztelésében, tökéletesítésében a Müpa törzsközönsége is részt vett, a cél pedig az, hogy a látogatók az időről időre felmerülő Müpával kapcsolatos kérdésekre minél gyorsabban és hatékonyabban kapjanak választ.

A március 11-i kormánydöntés értelmében, a megfogalmazott iránymutatást követve a Müpa – egyelőre 2020. március 31-ig – az előadásait nem tartja meg, a 2020/21-es évad bérletei azonban már elérhetőek. Az intézmény március 12-én 10 órától a Müpa+ hűségprogram platina szintű tagjainak biztosít elővásárlási lehetőséget az új szezon bérleteire, március 13-án 10 órától az arany szint, 15 órától pedig az ezüst szint tagjai csatlakozhatnak. A nagyközönség számára március 16-án reggel 10:00-tól lesznek elérhetők a bérletek. A bérletvásárlás zavartalansága, illetve a nézők kényelme és biztonsága érdekében a Müpa arra kéri a közönséget, hogy aki teheti, a személyes vásárlás helyett online, a mupa.hu oldalon váltsa meg bérletét.

További információ a bérletekről, és  Müpa Chatbot – információk gyorsan és egyszerűen.