Nemzeti Összetartozás Napja

Magyar Tájak - virtuális kiállítás.

Összesen negyven ikonikus és kevésbé ismert magyar tájképet mutat be a Szépművészeti Múzeum-Magyar Nemzeti Galériának a Nemzeti Összetartozás napjára készült virtuális kiállítása. A Magyar Tájak című tárlaton a Kárpát-medence legszebb vidékeit, városait, várait láthatjuk a legnagyobb magyar mesterek szemével, Fiumétől Vaskapuig, Dévény várától Munkácsig, Selmecbányától Vajdahunyadig, Balatontól Budapestig. Az intézmények honlapjáról elérhető tárlaton többek között Aba-Novák Vilmos, Csontváry Kosztka Tivadar, Derkovits Gyula, Márffy Ödön, Munkácsy Mihály, Szinyei Merse Pál és Rippl-Rónai József alkotásai segítenek felfedezni a történelmi magyar tájakat.

A trianoni békediktátum 100. évfordulójától, június 4-étől elérhető virtuális tárlaton látható legkorábbi mű - idősebb Markó Károly Alföldi táj szivárvánnyal című festménye - a 19. század közepén keletkezett, még időben a legközelebbi - Mácsai István Pesti utca című alkotása - a trianoni döntést követően csaknem 50 évvel született.

A virtuális kiállítás a digitális tanuláshoz is segítséget nyújt, különösen a 9-12. osztályos tanulóknak tudását gyarapíthatja a Nemzeti Alaptantervvel összehangoltan, a vizuális kultúra, a történelem, valamint a magyar nyelv és irodalom órákhoz kapcsolódóan. A 40 alkotást bemutató kiállítás segít megélni és megérteni az egykori és mai magyar tájak, magyar várak, magyar életképek sokrétű szépségét és történeteik üzenetét.

A múzeum kényszerű bezárása óta folyamatosan bővíti és teszi közzé digitális tartalmait a honlapján és a közösségi média-csatornákon, hogy minél szélesebb körben tegye elérhetővé és ismerté az ott őrzött páratlan gyűjteményt. Kiállítási kalauzokat, játékokat, útvonaltippeket, múzeumpedagógiai segédanyagokat ajánl az intézmény (Szépművészeti: Művészet otthonról, Magyar Nemzeti Galéria: Művészet otthonról), amelyeket a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria közösségi média oldalain minden héten több mint 150 ezer egyedi felhasználó tekint meg.