Rajtol az Oxfordi gyilkosságok 7., mindössze három részből álló évada az Epic Draman

Kamera mögé pattant Shaun Evan.

Az Oxfordi gyilkosságok közismert főszereplője a sorozat legfrissebb évadában rendezőként is helytállt: mindössze 4 fős stábbal utazott Olaszországba, hogy a velencei jeleneteket filmre vigye. Tette ezt olykor idegen embereket megállítva, gerillaszerűen. A világszerte kedvelt tévésorozat 7. felvonása mindössze három, egyenként 90 perces epizóddal várja rajongóit 2020. június 22-én este az Epic Draman.

„A lobbanékony detektív visszatér, és könnyen lehet, hogy a legjobb bűnügyi drámát hozza a televíziók képernyőjére” – jelenti a Daily Mail. A számos kritikus szerint öt csillagot érő detektívsorozat új évadában a csavaros észjárású nyomozók (Shaun Evans és Roger Allam) mellett olyan ismerős arcokkal is találkozhatunk, mint Naomi Battrick (Jamestown) és Richard Harrington (Poldark), de a történetszál is váratlan érdekességeket, fűszeres ellentéteket hoz: „Morse és a nőmozgalom. Úgy illenek össze, mint a füstölt hal és a puding, vagy Olaszország és a krikett – folytatja a brit hírlap.

Endeavour és kollégái egy új évtizedbe, egyúttal a változás korszakába lépnek. A nők felszabadulásának idejét éljük, amikor társadalmi pozíciójuk erősödni kezd, és elindulnak a tudományos életben is. Oxford legjobbjainak az 1970-es évek rögtön egy igen erőteljes ügyet hoznak: újév napján egy testet fedeztek fel a város csatornájánál. A nyomozás egyetlen kiindulópontja egy tanú, aki a bűncselekmény éjszakáján sípoló hangot hallott – a csapat közösen dolgozik a tettes felderítésén.

A Colin Dexter író (akit egyébként három évvel halála után, azaz a mai napig is minden évadban megjelentetnek fénykép, karikatúra vagy éppen szobor formájában) regényein alapuló sorozat új évadának első részét maga a főszereplő, Shaun Evans rendezte: a jeleneteket Velencében, külső forgatási helyszíneken vették fel: „Bárhová is megyünk, általában hatalmas stábbal utazunk. Itt azonban csak négyen voltunk, kamerafelszereléssel a kezünkben és különböző felvételi technikákkal a fejünkben. Engem felpörgetett, hogy így adhatjuk át a történetet. Cipeltük az eszközeinket, embereket állítottunk meg, elég gerillaszerű volt. Soha nem csináltam még hasonlót, sem rendezőként, sem pedig színészként” – árulta el az ismert angol művész.

– Nagyon könnyen mozog a kamera mindkét oldalán, és még a jeleneteket is ugyanúgy át tudjuk beszélni akár rendezőként, akár színészként van jelen. Mindig meghallgat másokat, és ad is a véleményükre, ezzel tökéletesítve a végeredményt – nyilatkozta kollégájáról a Thursday-felügyelőt alakító többszörös filmdíjas színész, Roger Allam.

A nézők véleménye alapján az IMDb-n 8.6, a Rotten Tomatoes-on pedig 95%-ra értékelt Oxfordi gyilkosságok legújabb évada három egymást követő este, 2020. június 22-24. között 21 órától látható az Epic Drama csatornán.