Nagy sikerrel ért véget az 5. Fesztivál Akadémia Budapest

Augusztus 20. és 30. között hat budapesti helyszínen zajlott a Fesztivál Akadémia Budapest, a kamarazene idei ünnepe.

A tizenegy napos fesztivál huszonegy koncertjén több, mint hetven kiváló magyar művész működött közre. A „Fellélegzés” jegyében megrendezett programsorozat hangulatát a felszabadultság és a lendület jellemezte, amelyben a fellépő művészek és a közönség mellett meghatározó szerepe volt a házigazdáknak, Kokas Katalinnak és Kelemen Barnabásnak is.

Augusztus 30-án az Amadinda Ütőegyüttes és a Söndörgő koncertjével, valamint Klukon Edit és Ránki Dezső fellépésével ért véget ért az 5 Fesztivál Akadémia Budapest az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A fesztivál tizenegy napján huszonegy koncertet rendeztek több, mint hetven kiváló magyar művész részvételével a Zeneakadémián és több budapesti helyszínen.

A fesztivált Jean-Marie Leclair két hegedűre írott szonátája nyitotta Kokas Katalin és Kelemen Barnabás előadásában, akik a francia barokk szerző valamennyi kéthegedűs darabját nemrégiben rögzítették lemezen. A nyitó darab a karantén bezártsága után éppoly erővel hordozta a „fellélegzés” érzetét, mint az azt követő Mozart-hegedűszonáta Szabadi Vilmos és Gulyás Márta előadásában. Ezt követte Mendelssohn fiatalkori zongorás szextettje, amelyet válogatott kamaramuzsikusok előadásában hallhatott a nagyközönség. A Zeneakadémián megtartott nyitókoncert örömteliségével, lendületével és felszabadultságával megadta a következő tíz nap alaphangulatát.

A programsorozaton fellépett a Kelemen Fesztiválkvartett – Kelemen Barnabás, Daniel Rowland, Kokas Katalin és Maja Bogdanović – a négy fantasztikus egyéniség a Fesztivál Akadémia második napján Schumann és Beethoven vonósnégyeseit adta elő kirobbanó sikerrel. Kivételes művésztalálkozásokra is sor került az idei Fesztivál Akadémián: Perényi Miklós és a nála két generációval fiatalabb Palojtay János César Franck népszerű szonátáját játszotta kitörő sikerrel, a legendás Rados Ferenc és egykori növendéke, Kelemen Barnabás három klasszikus szonátát adott elő, amit Budapest Music Center közönsége hatalmas ovációval fogadott.

Az idei fesztiválon is képviselték magukat a társművészetek, ott volt a magyar színművészet színe-java, fellépett többek között Eperjes Károly, Hegedűs D. Géza, Mácsai Pál, Molnár Piroska, Nagy-Kálózy Eszter, Pogány Judit, Rudolf Péter. A színészek a hangversenyeken felcsendülő zeneszámok között felolvasásokat tartottak. A 20. századi cseh zeneszerző, Bohuslav Martinů rendkívül szórakoztató konyhai balettjét adta elő Boldoczki Gábor, Klenyán Csaba, Lakatos György, Langer Ágnes, Fenyő László és Borbély László, valamint két nagyszerű balettművész, Csokán Vivien és Bajári Levente.

A koncertek előtt Fazekas Gergely zenetörténész tartott műismertető előadásokat a felcsendülő művekből a rá jellemző felkészültséggel, kiváló előadói stílussal és finom humorral. A rendezvény tizenegy napján felejthetetlen koncertélményben, világszínvonalú kamarazenélésben volt része a közönségnek, a fellélegzés jegyében megtartott fesztivál hangulatát a felszabadultság, a közvetlenség és a lendület jellemezte.

Bár nyilvános mesterkurzusokat a járványügyi helyzet miatt idén nem tartottak a fesztiválon, a felkért művészek vállalták, hogy a 2020–2021-es tanévben a FAB szervezésében két-két mesterkurzust adnak magyarországi és határon túli zeneiskolákban, konzervatóriumokban és zenei egyetemeken, összességében tehát több mint száz mesterkurzussal gazdagodik a magyar zenei élet a következő tanévben.

Az idén elmaradt ifjúsági hegedűverseny helyett a Fesztivál Akadémia Budapest új kezdeményezéseként decemberben Miskolcon megrendezik a Közép-európai Hubay Jenő Hegedűversenyt, amelyre október 15-ig várják a húsz év alatti hegedűsök jelentkezését Magyarországról, a határon túlról és a Visegrádi Négyek országaiból. A tíztagú zsűriben valamennyi országból képviselteti magát egy jelentős hegedűprofesszor, az elnök a Grazi Zeneművészeti Egyetem professzora, Boris Kuschnir lesz. A négy kategóriában kiírt verseny döntősei automatikusan meghívást kapnak a 2021-es IV. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyre.

A Családfák címmel idénre tervezett nemzetközi kamarazenei programsorozat a járványhelyzet miatt nem tudott megvalósulni, a művészeti vezetők a teljes koncertprogramot áttették a jövő évre.