A XX. század legnagyobb horrorírójának köszönhetjük az Ősi idegenek sorozatot

A magyarok közül is sokan hisznek földönkívüliek ősi szerepében.

Az utóbbi évtized egyik tévés sikertörténete az Ősi idegenek, amely mémek forrása és szenvedélyes viták tárgya. Az elképzelés azonban, hogy Földünkön már több ezer éve idegen lények jártak, sokkal nagyobb múltra tekint vissza. Hogy vezetett el egy ma is virágzó okkult filozófia H.P. Lovecraft horrorjain át a Magyarországon is népszerű Erich von Däniken könyveiig és a HISTORY sikersorozatáig? Több mint tizenegy éve indult el világhódító útjára az Ősi idegenek. A HISTORY sorozata a „paleoasztronautikát”, vagyis az ősi idegenek hipotézisét járja körül. Ennek lényege, hogy az ősi emberi kultúrák fejlődését földönkívüliek befolyásolták, idegenek, akiket egykor istenek hittek, és ők állnak számos híres építmény, rejtély vagy műalkotás mögött. Ezen meghökkentő elméletek korántsem újkeletűek.

Okkult gyökerek

A paleoasztronautika gyökereihez a XIX. század közepéig kell leásni. Akkor alapította meg Helena Blavatsky, vagyis Jelena Petrovna Blavatszkaja orosz írónő a keleti filozófiákból inspirált ezoterikus, okkult filozófiai irányzatot, a teozófiát. (A teozófia és a belőle kivált antropozófia ma is aktív mozgalom.) Blavatsky értekezett először arról, hogy őseink földönkívüli civilizációval léptek kapcsolatba, bár ő inkább spirituális lényekre gondolt, nem idegen élőlényekre. Egyik követője, W. Scott-Elliot azonban már arról írt, hogy ezek az ősök a Vénuszról érkeztek lángokat lövellő szekereken, és a Lemuria nevű ősi városban adták át tudásuk, sőt lelkület a Földön létrehozott élőlényeknek, így született meg az emberi faj.

A XX. század első felében a teozófia megtermékenyítőleg hatott egy tehetséges amerikai íróra, bizonyos Howard Philllips Lovecraftra. Ő elsősorban komor horrornovelláiról lett ismert, amelyek sötét hangulata Edgar Allan Poe műveire emlékeztet, viszont komplett mitológiát is teremtett mögéjük. Mítoszai lényege, hogy bolygónkat több millió éve földönkívüli szörnyistenek, a Nagy Öregek uralták, amelyek közül csak néhány maradt a Földön (a leghíresebb Cthulhu), de csak az alkalomra (például egy dimenziókapu megnyitására) várnak, hogy visszatérjenek. Az azóta eltelt évtizedekben számos tudományos-fantasztikus könyv, film és sorozat alapja volt hasonló felvetés Frederik Pohl Átjáró-regényeitől a Galaxis útikalauz stopposoknak című szatíráig, a Csillagkaputól a Prometheusig, a Star Trektől a Battlestar Galacticáig.

Komolyan vett irodalom?

Lovecraft számára mindez írói fikció volt, néhány rajongója azonban komolyan vette. A francia Jacques Bergier és Louis Pauwels az 1950-es években sokat tett Lovecraft műveinek európai népszerűsítéséért, de 1960-as, Mágusok hajnala című könyvükben már nem sci-fi irodalomként, hanem történelmi elméletként tálalták, hogy az egyiptomi piramisokat és más ókori építményeket a kor technológiai fejlettségével nem lehetett volna felépíteni, így idegenek álltak a háttérben. A mű Franciaországon kívül nem lett ismert. Olvasta viszont egy Erich von Däniken nevű svájci hotelmenedzser, akinek 1968-as, A jövő emlékei című műve már világsiker lett. (A Mágusok hajnalára először nem hivatkozott, csak a következő kiadásokban, hogy elkerülje a plágiumpert.) Von Däniken művei sok tízmillió példányban keltek el, és a rendszerváltás után hazánkban is népszerűek lettek. Mint a HISTORY 2018-as, reprezentatív országos felméréséből kiderült, a magyarok 27 százaléka szerint léteztek olyan ősi civilizációk, amelyek földönkívüli eredetűek voltak, a felsőfokú végzettségűeknél ez az arány a 34 százalékot is eléri.

Történelem vagy sci-fi?

Erich von Däniken kutatóközpontot is alapított Center for Ancient Astronaut Research néven, ennek volt 12 éven át igazgatója a HISTORY Ősi idegenek című műsorának vezető szakértője, Giorgio Tsoukalos – az ő arcképéből született mém, amelynek felirata szerint minden rejtélyes jelenség mögött idegeneket sejt. A műsort sokféle ember nézi: vannak a „hívők”, akik szerint mindez történelem, mások szórakoztató tudományos fantasztikumnak tekintik. Bármelyik táborba is tartozzunk, akár még tanulhatunk is a sorozatból: a bemutatott ősi kultúrákról, mítoszokról, jelenségekről (a most látható évadban többek között a Stonehenge-ről vagy az istenek eledeleiről szóló mondákról) elismert tudósok adnak általános tájékoztatást, és csak ezt követi a kérdésfelvetés: lehetséges, hogy mindebben földönkívüliek is szerepet játszottak?

Az Ősi idegen új, Magyarországon még sosem látott részei kedd esténként 21 órakor láthatóak a HISTORY műsorán. Ismétlések minden nap, több időpontban.

A HISTORY műsora, - a HISTORY2 műsora, - HISTORY® a Facebookon.