Sorozat készült a dezertőr Wehrmacht katonáról

Szombaton rajtol az Oscar-díjas Florian Gallenb­erger új sorozata, A köpönyegforgató.

Hazánkban szeptember 12-én és 19-én, azaz két egymást követő szombaton 21 órakor vetítik az Oscar-díjas rendező, Florian Gallenberger új, kétrészes sorozatát, A köpönyegforgatót (The Turncoat) az Epic Drama tévécsatornán. A film a fiatal német katona, Walter igaz történetét meséli el, aki két ízben is átállt az ellenséges oldalra. A témául szolgáló regényt az ismert író, Siegfried Lenz jegyzi, aki a háború utolsó napjaiban maga is dezertált.

1944 nyarán a háború már elveszett, amikor Walter, a fiatal német katona úton van a keleti frontra. Vonatát egy akna robbantja fel. A férfi túléli a balesetet, a történtek miatt azonban egy partizánokkal körülvett lengyel erdőben lévő kis egységhez sorolják be. Itt Walter elég hamar elkezd tépelődni: kötelesség- és bűntudat harcol, amihez lelkiismereti kérdéskörök társulnak. Szadista parancsnoka ugyanis brutális tettekre utasítja a katonát. Mindezt tovább tetézi a lengyel partizán, Wanda iránt érzett szerelme, aki nem mellesleg közös gyermeküket várja.

A történetet a háború utáni német irodalom egyik legismertebb szerzője, Siegfried Lenz írta 1951-ben (25 éves korában), de az akkori németországi helyzet miatt titokban tartotta. Halála után két évvel, 2016-ban publikálták, azóta 22 nyelvre fordították és világszerte több mint 20 millió példányt adtak el belőle. A sorozatbeli adaptációt Florian Gallenberger rendezte, aki Quiero ser című rövidfilmjéért már Oscar-elismerésben is részesült, de nevéhez kötődnek többek között Az idő árnyékai és A kolónia című alkotások is. Mint mondja, A köpönyegforgatóval meg kívánják törni azt a beidegződést, miszerint a dezertálás automatikusan megvetéssel jár: Fontos, hogy az okokat is megvizsgáljuk: miért cserél frontvonalat 1944-ben egy olyan fiatal Wehrmacht katona, mint Walter Proska. A nézők a legjobb esetben újraértékelik a karaktert és felismerhetik, hogy a dezertőr viselkedése lehet értékes és morálisan megalapozott – nyilatkozta.

A sorozat előzetese itt tekinthető meg, főbb szerepekben pedig a feltörekvő német tehetség, Jannis Niewöhner és a lengyel szépség, Malgorzata Mikolajczak, (lásd fotón) valamint Sebastian Urzendowsky (Pénzhamisítók), Rainer Bock (A tengeralattjáró) és Ulrich Tukur (A mások élete).