Bridget naplója a mozikban

Őszinte és vad humorú függetlenfilm női tabutémákról.

Szeptember 17-től érkezik országszerte a mozikba a tavalyi Cinefest egyik legnépszerűbb filmje, a Bridget naplója (Saint Frances) című friss hangvételű dramedy, amely kendőzetlen őszinteséggel, vad humorral és óriási empátiával mesél a női lét tabuként kezelt témáiról és problémáiról – nem csak nőknek.

A történet főhőse, a chicagói Bridget 34 éves, identitászavarral küzd és kapuzárási pániktól szenved. A nyár beköszöntével végre kezdenek jól alakulni a dolgai: találkozik egy helyes fiúval, és munkát is talál, egy hatéves kislány bébiszittereként. Ám a tündéri Frances meglehetősen öntörvényű gyerek, és miközben Bridget megpróbálja elnyerni a bizalmát, a kislány szülei között növekvő feszültséggel is meg kell küzdenie. Ráadásul mindeközben a terhességi tesztje pozitív lesz, ami nem várt helyzet elé állítja. Miközben zavaros emberi kapcsolataiban próbál navigálni, onnan merít erőt, ahonnan a legkevésbé várta: a nem mindennapi gyerekkel alakuló barátságából. Magyar feliratos előzetes itt.

Alex Thompson elsőfilmes rendező és a főszerepben látható, valamint a forgatókönyvet is jegyző Kelly O’Sullivan dramedyje a 2019-es miskolci Cinefest Nemzetközi Filmfesztivál egyik legnépszerűbb filmje volt. A Bridget naplóját a nemzetközi kritikusok és a közönség is szeretettel fogadta: az SXSW Filmfesztiválon elnyerte a zsűri különdíját és a közönségdíjat, a Champs-Élysées Filmfesztiválon a kritikusok díját és a közönségdíjat, valamint a Chicagói Filmkritikusok Fesztiváljának közönségdíját. „Inspirálóan bátor és meglepően új megközelítés” – méltatta a filmet a Variety kritikusa, „valóságos és szívből jövő” – írta róla a Cinapse moziportál szerzője, a Slashfilm szerint pedig „szédületes humorú, bátorító üzenet a nőknek, ami a világ minden figyelmét megérdemli.”

A film – amelyet több kritikus is az „amerikai Bridget Jones”-nak nevezett – legfőbb erőssége talán az a lefegyverző őszinteség, amellyel a nőket érintő tabutémákról beszél – legyen szó akár menstruációról, abortuszról, szülés utáni depresszióról, leszbikus párkapcsolatról és gyermekvállalásról. A címszereplőt alakító Kelly O’Sullivan részben a saját élményei alapján írta a film forgatókönyvét, mert úgy gondolta „a nők és lányok sokszor arra vannak kényszerítve a társadalomban, hogy az őket érintő problémákat elhallgassák és szégyelljék. Rengeteg időt töltünk azzal, hogy a saját életünk, munkánk, testünk, családunk, kapcsolataink felett ítélkezünk, és ez magányossá, izolálttá és zavarodottá tesz minket.”

A Bridget naplója megkísérli normalizálni és destigmatizálni a tabutémákat, realisztikusan és óriási empátiával mutatva be ezeket, és arra bátorít, hogy beszéljünk ezekről, mert a kapcsolódás és az őszinteség egy lehetséges gyógyír. Bár a női lét problémáiról szól, görbe tükröt tart a férfi közönségnek is, akiket – az eddig elnyert közönségdíjakból ítélve – ugyanúgy megvett a film őszintesége és vad humora. „Ahogy ez a 34 éves nő megtanulja elfogadni magát és megvédeni azokat, akiket szeret; engem, a 43 éves férfit is padlóra küldött!” – fogalmazott a rogerebert.com filmes portál kritikusa.

A Bridget naplója szeptember 17-től ban érkezik a hazai mozikba, a Pannonia Entertainment forgalmazásában. Budapesten a Cinema City Allee, Arena, Westend, Mammut moziban, a Művész, Puskin, Tabán, Pólus moziban, az Art+ Cinemában kerül műsorra, ezen kívül országszerte számos art moziban látható lesz, többek között Debrecenben, Pécsett, Szolnokon, Szombathelyen, Miskolcon, Jászberényben és Zalaegerszegen is vetítik.