Tökölön a túlélőkre emlékezünk

Ivancsics Ilona és Színtársai bemutató.

Október 24-én, szombaton, nemzeti ünnepünk alkalmával, egy kortárs szerző darabját, Török Tamás – Életben maradtak - mutatják be, amely két asszony lírai találkozását tárja elénk az 56-os forradalmat követő években. A Nemzeti Kulturális Alap által támogatott ősbemutató saját történelmi hőseink, a gyermekeiket elvesztő és kereső Magyar Anyák előtt tiszteleg, mély, emberi gondolatokat és érzéseket megszólítva. A darabból két huszadik századi magyar sors kálváriája bontakozik ki, hogy miként lehet ötvenhat emlékeit őrizve túlélni, és méltósággal ember maradni.

A történet 1961-ben játszódik, valahol a Corvin köz közelében, egy budapesti parkban. Főszereplője egy anya, aki öt éve nem tud bizonyosat gimnazista és kisiskolás fiai elvesztéséről. A helyet lelkében emlékparkká alakítja át és egy padon ülve vár. Nem tud szembesülni a fiúk esetleges halálával. Civil és egyenruhás rendőrök zaklatják, helyéről elmozdítani nem tudják, emlékezik. A fiúk a Corvin köz védelmében elestek, ezt az ötvenhat utáni hatalom nem közli vele. A tanárnő állását otthagyva parkőrnek áll, hogy az emléküket ápolhassa. Egy nap látogatója érkezik. Egy Recsket megjárt, Sztálinvárost építő cigányasszony személyében. A cigányasszony az egyik földije, akivel végig szenvedte az 50-es évek legnehezebb időszakát, és akivel megélte a forradalmat is.

Szeptemberben is egy újabb bemutatóval, a Kék Madár c. családbarát zenés premierrel sikerült gazdagítani Tököl város és a Csepel sziget kulturális életét. Az előadást az Európa hírű Monarchia Szimfonikus Zenekar művészei tették még értékesebbé.

2020. október 24. 19:00 – Tököl Művelődési Központ

Török Tamás – Életben maradtak

amit a túlélőktől tanulhatunk - kortárs dráma

Szereplők:

Kéner Gabriella, Király Adrián, Nemcsók Nóra, Hajnal János, Török Gergő, Fisher Vince

látvány: Sebők Péter,  hang / fény: Őze Gábor

videó: Philipp Helga,  rendező-asszisztens: Kiszely-Nagy Tibor

rendező Török Tamás