Essenben a Pannon Filharmonikusok

Essenben, az idei év három kulturális fővárosának egyikében lép fel a Pannon Filharmonikusok kibővített, százfős zenekara, a Philharmonie Essen két különböző bérletsorozatába illeszkedő produkcióval.

A Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa program hivatalos nagykövete két koncertet is ad, az elsőt február 6-án, szombaton este a kétezer fős Alfried Krupp Saalban, ahol Liszt Les préludes-ét, Schumann a-moll gordonkaversenyét és Bartók Concertóját adja elő Várdai István (gordonka) közreműködésével, Peskó Zoltán vezényletével.

Másnap, február 7-én vasárnap délután ugyancsak az Alfried Krupp Saalban Wagner Trisztán és Izoldájának Előjátéka és Izolda szerelmi halála, a Siegfried-idill és a koncert zárásaként Bartók A kékszakállú herceg vára című operája csendül fel. Ezen a koncerten Meláth Andrea (mezzoszoprán), a Pécsi Művészeti Kar tanszékvezető tanára és Peter Mikulaš (basszus), a Szlovák Nemzeti Opera magánénekese énekli Judit, illetve a Kékszakállú szerepét.

A két koncert műsorának összeállításában cél volt, hogy magyar szerzők művei is hangozzanak el, illetve Peskó Zoltán ragaszkodott a Bartók Concerto előadásához, tudván, hogy a pécsi zenekar ezt a művet igen kiváló minőségben, a magyar szerző egyik szakavatott interpretátoraként tolmácsolja. Bartók A kékszakállú herceg vára című művének szövegét az énekesek magyar nyelven adják elő, és a közönség kivetítőn követhetik a német fordítást.

Nagy sikerű produkciónak nézhet elébe tehát a Pannon Filharmonikusok, hiszen mára minden jegy elkelt. A hangversenyterem szervezői valamennyi néző kezébe eljuttatnak egy összeállított műsorlapot, amelyen német nyelven olvashat a közönség a zenekarról, a közreműködőkről és a zeneművekkel kapcsolatos tudnivalókról. A két koncert során négyezer német zenebarát értesül tehát arról, hogy Pécsett 200 éves hagyománya van a szimfonikus muzsikálásnak.