Exkluzív utazási lehetőség a klasszikus zene szerelmeseinek!

Utazás? Most? -kérdezhetik jogosan.

A Filharmónia Magyarország koncertjei az ország több, mint 200 településén viszik közel a klasszikus zenét, így számukra biztosított forrást a kormányzat arra, hogy koordinálják, szervezzék továbbra is a koncerteket országszerte a Covid helyzetben, online csatornákon. „A stream koncertek nemcsak a neves fellépők és a közönség szempontjából fontosak, de lehetőséget biztosítanak a kulturális élet egyéb területein dolgozóknak is. Esélyt arra, hogy bekapcsolódjanak a járványhelyzetben összezsugorodott zenei vérkeringésbe” - mondta Szamosi Szabolcs, az ország legjelentősebb komolyzenei koncertszervezőjének ügyvezetője.

Gyönyörű koncertterem, átalakított Zsinagóga, konferenciaközpont, művelődési ház…. megannyi hangulat, számos akkusztikai lehetőség, adottság. Az ország legnívósabb zenei együttesei, szólistái, karmesterei már jártak ezekben a terekben, de a nézők közül ezidáig csak kevesen lehettek ennek szemtanúi.

A Társaság weboldalán, a Filharmónia Youtube csatornáján élőben lehetnek részesei a komolyzene rajongók a koncertélménynek. A virtuális koncertterem azonban nemcsak arra ad módot, hogy a nappalink foteljét egyszer a pécsi Kodály Központ nézőterére képzeljük, máskor a nyíregyházi zeneiskola termébe, vagy a nagykanizsai művelődési házba, de sosem látott közelségből láthatjuk a hangszereket, az előadókat. A karmester instrukciói ugyan továbbra is a zenekarnak szólnak, de izgalmasak nézőként is, hogy szemből láthatjuk ezen gesztusokat. Az élő közvetítések ingyenesek. Így a kommentek tanúsága szerint azok is hálásak érte, akik anyagi lehetőségeiknél, egészségi állapotuknál fogva az utóbbi időben nem jutottak el hangversenyekre. Különleges lehetőség az is, hogy a Filharmónia Magyarország Youtube csatornáján hosszú távon elérhetőek maradnak ezek a programok és ingyenesen, bármikor visszanézhetők. A stream koncertek a Filharmónia országos bérletes előadásaira épülnek, melyeket személyesen élvezhettünk volna az adott településeken, ha nem jön a járvány második hulláma. Emellett bevonták a legjelentősebb vidéki zenekarokat is, programjavaslatokat kértek tőlük, amit szintén közvetítenek majd a következő hónapokban. Ezáltal a támogatás lehetőséget biztosít arra is, hogy minőségi technikai lehetőségek mellett készüljön el egy virtuális zenei körkép arról, hogy milyen zenei szereplők, milyen programmal dolgoztak 2020/21-ben Magyarországon.

A zene azok életét is bearanyozza, akik csak élvezői. Akik viszont művelői, azok számára olyan, mint a levegő. Kell a koncert, a cél a gyakorlásra, kellenek a közönség visszajelzései. Ha elcsendesedik a taps és láthatatlanná válik a mosoly az arcokon, nincs autogram kérés, akkor lesznek hálás és bíztató kommentek, amik segítik átvészelni ezt az időszakot mindkét félnek. A kulturális terek bezárása a programok lemondását jelenti, a fellépti díjak elmaradását is maga után vonja. A kormányzat számos intézkedése közül a stream koncertek sugárzása a művészek és a zenei kísérőszakmák lehetőségeit igyekszik bővíteni a közönség lelkesedésének életben tartása mellett.

A program rendkívüli fontossága tehát elvitathatatlan, az előadóművészek készülnek, betartják az óvintézkedéseket mind a próbák mind az utazások alkalmával. Rajtunk a sor!

Útlevél nem, de internet szükséges. Kalandra fel, barangoljunk együtt a klasszikus zene szépségeiben!