A nő a korona mögött - A fehér királyné

Képernyőn a sorozat, amely sztárrá tette Rebecca Fergusont.

A másik Boleyn lányt is szerző Philippa Gregory (akit gyakran a „királyregények királynőjeként” aposztrofálnak) regénytrilógiája alapján készült a három Golden Globe-díjra jelölt A fehér királyné. Az élet írta történet három olyan nőről szól, akik az angol trónért küzdöttek az 1400-as évek közepén, a Tudor dinasztia előtt – erre a viszályra „rózsák háborújaként” emlékszik a történelem. Ez az időszak kettészakította az angol nemességet, családokat fordított egymással szembe, a küzdelem hátterében pedig olyan nők álltak, akik örökre megváltoztatták a szigetország történelmét. A fehér királyné február 3-án 21:00 órakor indul el az Epic Drama-n – alább feltárjuk a széria történelmi hátterét és bepillantunk a kulisszák mögé is.

A történelem a legnagyobb mesélő

Ha A fehér királyné történetéről a Trónok harca ugrik be, abban sincs semmi meglepő: George R.R. Martin népszerű regényét a Rózsák háborújára alapozta, amely során két nemesi család, a Yorkok és a Lancasterek csaptak össze egymással (a viszály neve onnan ered, hogy mindkét dinasztiának egy-egy rózsa volt a jelképe). Anglia az 1400-as évek közepére elveszítette gyarmatainak javát, központi hatalma meggyengült, trónján egy kiskorú király ült, a nemesek befolyása erősebbé vált, mint az uralkodóház. A trónért folytatott harc érdekessége, hogy nem lett belőle polgárháború, kizárólag a viszálykodó feleket érintette, de őket annyira, hogy 64 angol főnemesi családból 26 teljesen kihalt.

Ki volt valójában A fehér királyné?

Woodwille Erzsébet, avagy a fehér királyné a York-i IV. Eduárd hitvese volt a király halála napjáig, de mivel vagyona nem volt, és szépségének köszönhetően házasodott be a királyi családba (aminek hála egész famíliája tetemes vagyonra és befolyásra tett szert), kivívta a „királycsináló” Warwick ellenszenvét. Eduárd halálát követően idősebbik fiukat megkoronázták, ám trónjáról hamarosan elmozdították és öccsével együtt nemsokára nyoma veszett – valószínűleg meggyilkolták őket. Erzsébet ennek ellenére megőrizte befolyását, mi több, elérte, hogy a lánya, Yorki Erzsébet hozzámenjen VII. Henrikhez, és ezzel nem csupán a Rózsák háborújának vessenek véget, de megalapítsák a Tudor-házat is, amely aztán több mint 100 évig uralta Angliát.

Királyné a képernyőn

A BBC által tető alá hozott, pazar kialakítású minisorozat 25M fontból forgott, a felvételek négy hónapon át zajlottak 250 különböző helyszínen, jó néhány tömegjelenet alkalmazásával. Habár a sorozat három befolyásos nő párhuzamos, illetve egymással rivalizáló történetét mutatja be, a középpontban Elizabeth (Erzsébet) és Edward (Eduárd) túlfűtött szerelme és a királycsináló gonosz machinációi állnak. A sorozat a szexualitás ábrázolásában sem fogja vissza magát – olyannyira nem, hogy az alkotók kétféle változatot is készítettek: Amerikában egy explicitebb verzió került műsorba. És természetesen szót kell ejteni a címszereplőt alakító Rebecca Fergusonról is, akit Tom Cruise ebben a sorozatban szúrt ki magának, hogy aztán nekiadja a Mission: Impossible 5. részének főszerepét.