Fellelhető elemek – Az Akosh S Trió koncertje online

A szabad zene hazai kiválóságainak fellépése az Uránia streaming csatornáján.

A zárva tartó Uránia Nemzeti Filmszínház dísztermében lépett színpadra a Szelevényi Ákos, Ajtai Péter és Porteleki Áron alkotta Akosh S Trió. A három zenész Fellelhető elemek címmel, különleges hangszerekkel, a szabad zene nyelvén fogalmazta meg érzéseit a világ jelen állapotáról. A koncertről az Uránia felvételt készített, amelyet április 9-én 20 órától vetít streaming csatornáján, online.

Szelevényi Ákos több mint két évtizedet élt Párizsban, a francia főváros alternatív klubjaiban iskolázódott és szerzett hírnevet. Ma az egyik legjelesebb hazai folytatója a jazzt felszabadító, A. Ayler, Don Cherry, O. Coleman által fémjelzett útnak. Legutóbb októberben láthattuk, hallhattuk játszani az Urániában Ajtai Péterrel és Porteleki Áronnal. Esti mantra címmel a szokottnál jóval meditatívabb hangulatú koncertet adtak, ami egyfajta zenei reakció volt az utóbbi egy évben a koronavírus járvány miatt bezárkózott és labilissá vált világra. Akkor még éppen közönség előtt játszhattak. Majd jött a járvány újabb hulláma, az újabb korlátozások és a bezárás megint.

Idén kora tavasszal azonban a bezárt Urániában újra színpadra álltak és a kamerák előtt, az üres mozipalotában tartott nem mindennapi hangulatú koncerten újra megfogalmazták érzéseiket egy hasonlóan érzékeny zenei produkcióban. A Fellelhető elemek címet viselő új előadás az őszi koncertre alapult ugyan, mégis alapvetően befolyásolta, még bensőségesebbé tette, hogy nem volt közönség, nem volt külső reakció. „Azzal, hogy lecsendesedett az egész világ, talán picit több hely van, hogy finomabb, bensőségesebb dolgok is meg tudjanak szólalni” – mondta Szelevényi Ákos.

A zenészek csak egymás közt, egymásra hangolva játszottak. Koncertjükön a főhangszereik mellett számos egzotikus zeneszerszámot is megszólaltattak. Szelevényi Ákos a tenor szaxofon mellett szopranino szaxofont, fémklarinétot, kis harangokat, tibeti hangtálakat, zithert, harmóniumot, kalimbát is használt, Ajtai Péter a bőgő mellett kis harangokat, Porteleki Áron pedig a dob mellett gongokat, csengettyűket egyéb ütőhangszereket. Ennek a különleges előadásnak az Uránia streaming csatornáján keresztül a közönség is részese lehet április 9-én, pénteken este 20 órától.

A három előadó, mondhatni, állandó társak. Duóban, trióban, vagy vendégekkel kvintetté, sextetté kiegészülve például az Akosh S. Unit, a Qiyan, illetve a Dorota zenekarokban rendszeresen fellépnek egymás partnereiként. További információk.