Költőikonok, sztárszerzők és megzenésített szövegek

A költészet napja és az irodalom hónapja a Müpában.

József Attila, Csokonai Vitéz Mihály, Petőfi Sándor, Ady Endre, Faludy György, Pilinszky János és Tandori Dezső – csupán néhány emblematikus alkotó a magyar irodalom színpompás palettájáról, akiknek műveivel rövidesen kibővül a Müpa médiatára. A magyar költészet napja alkalmából az intézmény két különleges produkciót tesz mindenki számára elérhetővé: Hobo Látnokok, költők, csavargók című estjét és a Tandori Dezső előtt tisztelgő, A megnyerhető veszteség címet viselő emlékműsort.  

A Kossuth-díjas magyar bluesénekes, dalszerző és előadóművész, Hobo azt vallja, a költészet és a zene elválaszthatatlanok, pályafutása kezdete óta bizonyítja az irodalom iránti elkötelezettségét, és sokan az általa megzenésített versek hatására kerültek közelebb a poézis élvezetéhez. Korszakokon és műfaji határokon átívelő, a szabadság eszményét a középpontba állító, Látnokok, költők, csavargók című estjének ősbemutatójára 2018 tavaszán, a Müpában került sor. A műsor keretét adó József Attila-mű, a Tanítások és a legnagyobb hazai költők, többek közt Ady Endre, Faludy György és Pilinszky János alkotásai mellett François Villon, William Shakespeare, Allen Ginsberg, Jim Morrison, Vlagyimir Szemjonovics Viszockij, Tom Waits és Bob Dylan műveiből kapnak válogatást a nézők.

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és József Attila-díjas magyar költő, író, műfordító, Tandori Dezső 2018-ban, nyolcvanéves korában hunyt el, betölthetetlen űrt és megkerülhetetlen életművet hagyva maga után. Még ugyanezen év őszén Novák Eszter rendezett legfőképp a szerző költészetére összpontosító emlékestet a Müpában. A kortárs magyar líra korszakos és sokoldalú zsenijének fő műveit és néhány kevésbé ismert alkotását Zsótér Sándor, Szilágyi Csenge és Chován Gábor tolmácsolásában láthatják a nézők, de Szelevényi Ákos és Téri Gáspár révén a zene és a mozgásművészet is megjelenik.

A költészet napja alkalmából a két est felvételeit most a szélesebb közönség is élvezheti, ám a Müpa életében nemcsak e jeles dátumhoz kapcsolódóan, hanem fennállásának eddigi tizenhat éve alatt mindvégig kitüntetett szerep jutott az írók, költők, irodalmárok munkásságának. Ezt a hagyományt és tematikus hónapjainak sorát folytatva az intézmény közösségi platformjain idén az áprilist az irodalom hónapjaként ünnepli, digitális irodalmi gyűjteménye pedig a fentieken túl is bőven kínál kikapcsolódási lehetőséget. A Keresztury Tibor szerkesztette, közel egy évtizede rendszeresen jelentkező, egy-egy irodalmi alkotó életművét újszerű megközelítésben bemutató Literárium-estek egyes videófelvételei és podcastváltozatai, valamint a Jazzrajongók beszélgetéssorozat Szabó T. Annával, Grecsó Krisztiánnal és Vámos Miklóssal rögzített részei is elérhetőek a Müpa weboldalán.

A Müpa Blog irodalmi cikkei és olvasmányajánlói itt és itt érhetőek el:

A megnyerhető veszteség - Tandori Dezső-emlékest,  Hobo: Látnokok, költők, csavargók I., és II.

A Müpa médiatára itt érhető el,  a Digitális irodalmi gyűjtemény itt található.