Macujev és barátai jazzkoncert

Gyenyisz Macujev exkluzív, online jazzkoncertet ad a Müpa Home közönségének.

A kivételes tehetségű és bámulatos teherbírású orosz zongorista – aki 2018/19-ben az évad művészeként többször is fellépett a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben – ezúttal nem a klasszikus zenei repertoárjának darabjait hozza el a magyar közönségnek. Helyette inkább megvillantja a könnyedebb oldalát: barátaival közösen egy kifejezetten a Müpa nézőinek szánt, exkluzív jazzkoncerttel lepi meg a rajongóit.

Gyenyisz Macujev kétségkívül valódi világklasszis, akinek játékát a hazai komolyzenekedvelők az elmúlt két évtizedben megcsodálhatták már szólóesteken, versenyművekben és kamaraprodukciókban is. A virtuóz örömmel vállalja a hazai művészek és együttesek felkéréseit, és boldog, ha a magyar közönséggel találkozhat, így hallhattuk már a legnagyobb orosz zeneszerzők műveit vagy épp Beethovent játszani. Ám most tőle szokatlanul, de semmiképp sem váratlanul könnyedebb vizekre evez, és orosz zenésztársaival jazzkoncertet ad. Bár Macujev és barátai személyesen sajnálatos módon nem lehetnek jelen a Müpa színpadán, szerencsére az online közvetítések adta lehetőségeknek köszönhetően egy kifejezetten az intézmény közönségének összeállított, a hónap elején Moszkvában rögzített jazzkoncerttel lepik meg a nézőket, amely a Müpa Home keretében, április 22-én lesz látható.

A közönség előtt eddig sem volt titok, hogy Macujev szenvedélyesen szereti a jazzt, korábbi nyilatkozatai és koncertjeinek ráadásszámai is rendszeresen tanúskodtak erről, egy ízben pedig igen nagy meghökkenést keltve úgy fogalmazott: „a klasszikus zene a feleségem, a jazz a szeretőm”. Ám a magyar nézők mostanáig nem részesülhettek abban az örömben, hogy egy egész estés hangverseny keretében élvezhessék Macujev könnyedebb műfajok iránti vonzalmának gyümölcseit. A koncerten orosz muzsikus barátaival nemcsak jól ismert jazzsztenderdeket, Gershwin- vagy Rimszkij-Korszakov-műveket játszanak majd, de a zongorista saját szerzeményeiből is elhangzik néhány. Így tehát kivételes alkalom nyílik arra is, hogy a zenei ínyencségekre fogékony közönség –egyebek mellett a különleges izgalmakat ígérő Bajkál szamba című művén keresztül – a komponista Macujev művészetének megismeréséhez is közelebb kerüljön. Ráadásul a műsort olyan, komolyzenei színpadokon ritkán látható népi hangszerek is színesítik majd, mint a közép-ázsiai domra vagy a balalajka. Utóbbit Oroszország egyik legfiatalabb zenészsztárja, a tízesztendős Anasztaszija Tyurina szólaltatja meg, Jaroszlava Szimonova személyében pedig még énekese is lesz a hangversenynek.

2021. április 22.  csütörtök, 20.00-22.00

Müpa Home - Macujev és barátai jazzkoncertje

További információ itt,   Facebook-esemény itt.

A Müpa Blog Gyenyisz Macujevről szóló cikke itt olvasható.