Oscar-hétvége a magyarhangyával

A Kedves kém premier előtt a Távmozi műsorán!

A magyarhangya a 2021-es Oscar-hétvége alkalmából premier előtt mutatja be Maite Alberdi a legjobb dokumentumfilm kategóriában Oscar-díjra jelölt Kedves kém (El Agente Topo // The Mole Agent) című alkotását a Távmoziban.

A Kedves kém a díjátadóra készülve ezen a héten péntektől vasárnapig, azaz április 23-án, 24-én és 25-én is 20:00-tól látható online a Távmozi műsorán. A filmet az újranyitás után természetesen a mozikban is bemutatják.

A nyolcvanhárom éves Sergio egy magánnyomozó megbízásából beköltözik egy chilei idősotthonba, hogy az egyik bentlakóról jelentsen. A küldetés során az empatikus főhős egyre közelebb kerül az intézmény lakóihoz, így kémből lassacskán az ott élők bizalmasává, sőt, barátjává válik. Maite Alberdi Oscar-jelölt dokumentumfilmje kémtörténetekbe illő fordulatokat tartogat, miközben a rendező az időskor szépségeit és nehézségeit is feltérképezi.

A film előzetese itt található. A hétvégi vetítésekre ezen a linken válthatók jegyek, 1500 Ft-os áron.

A rendező Maite Alberdi film- és esztétika szakon végzett a Chilei Katolikus Egyetemen. Íróként és rendezőként könnyen felismerhető stílust fejlesztett ki: bensőségesen ábrázolja a karaktereket, mindennapi történeteket mesél kis közösségekről. Három egész estés, (The Grown-Ups, Tea Time és The Lifeguard) és három rövid dokumentumfilmet (I’m Not from Here, The Hairdressers, The Trapeze Artists) írt és rendezett. 2011-ben az IDFA-n, (Amszterdami Dokumentumfilmfesztiválon) debütált első játékfilmje, a The Lifeguard. Micromundo nevű cége gyártásában készült el a IDFA-n debütáltó Tea Time, ahol 2014-ben elnyerte a legjobb, nő által rendezett dokumentumfilm díját, később pedig a Miami Nemzetközi Filmfesztiválról és a DocsBarcelonáról is elismerésekkel távozott. 2016-ban készítette el I’m Not From Here című rövid dokumentumfilmjét, mely a legjobb rövidfilm díját nyerte el a 2016-os Visions Du Reel-en és Európai Filmdíjra is jelölték. Ugyanebben az évben indult útjára The Grown-Ups című játékfilmje, ami szintén az IDFA versenyprogramjába került. Alberdi egykori alma materében, a Chilei Katolikus Egyetemen tanít, több chilei dokumentumfilmezésről szóló könyv szerzője.