Sportkiválóságok mentorálnak feltörekvő magyar startupokat

Elismert sport- és üzletemberek, Talmácsi Gábor gyorsaságimotor-bajnok, Csisztu Zsuzsa korábbi tornászbajnok és sportjogász, Borsányi Gábor Teqball-alapító, valamint dr. Bogdán Csaba és Lóránt András sportmenedzserek mentorálásával indulhatnak sporttechnológiai startupok.

A SportTech Startup Programot partnereivel a Startup Campus hirdeti meg és az MFB csoporthoz tartozó Hiventures kockázati tőkebefektetővel közösen a legjobb csapatoknak 20 millió forintos kezdőtőkét biztosítanak a program végén.

Az inkubációs programokat 2016 óta szervező Startup Campus mostanra számos iparági területre kiemelten fókuszál, ezek egyike tavaly óta a sporttechnológia. Az inkubátor idén elindítja a SportTech Startup Programot is, amellyel a magyar sporttechnológiai cégek utánpótlásában, a sporttal és sportegészségüggyel kapcsolatos innovatív ötletek piacosításában szeretne szerepet vállalni. Ehhez egykori neves sportolókat és a sport területén aktív üzletembereket kért fel a program mentorainak. Talmácsi Gábor, a gyorsaságimotor-sport egyetlen magyar világbajnoka, aki 2014-ben saját csapatot alapított, emellett ifjú tehetségek gondozásával és menedzselésével foglalkozik, és részt vett a magyar motorpálya fejlesztésében is. Csisztu Zsuzsa magyar tornászbajnok, jogász, sportszakember és műsorvezető, a Nemzetközi Sportújságírói Szövetség alelnöke és a Magyar Olimpiai Bizottság Akadémiájának tagja. Dr. Bogdán Csaba, az ország egyik legnagyobb sportmenedzsment irodájánál a The path sports managementnél tehetséggondozásért és sportközpontú projektekért felel. Lóránt András, aki Európa legnagyobb hálózatával rendelkező Octagon Europe Basketball ügynökség legfiatalabb igazgatósági tagja és másfél évtizede Hanga Ádám FCB Barcelona-játékos menedzsere. Borsányi Gábor, a Teqball ügyvezető-alapítója, a sporttág megálmodója és a Nemzetközi Teqballszövetség első elnöke, aki világsikerre vitte gyermekkori ötletét, a lábteniszhez meghajlított pingpongasztalt. A program mögött támogató partnerszervezetek tekintetében is komoly összefogás alakult ki, a kezdeményezéshez csatlakozott a HUMDA Magyar Autó-Motorsport Fejlesztési Ügynökség Zrt., a Magyar Marketing Szövetség Sportmarketing Tagozata, Magyar Sport Üzleti Szövetség, a Nemzeti Kézilabda Akadémia, a SportTech Hungary Exportfejlesztési Program, és a Testnevelési Egyetem is.

A három pillérre támaszkodó program a sportszakmai mentoráció mellett nemzetközi jógyakorlatokra épülő, hathetes online vállalkozásfejlesztési képzést, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) jóvoltából szellemitulajdon-védelmi segítséget, valamint az MFB csoporthoz tartozó Hiventures és a Startup Campus Inkubátor révén akár 20 millió forintos kezdőtőkét is kínál a résztvevőknek.

“A sporthoz, sportegészségügyhöz kapcsolódó technológiai újítások egy önálló iparágat hoztak létre az elmúlt években, amelyben tőkebefektetők, startupok, sportolók, egyesületek és egyetemek is aktívan részt vesznek. Az ebben az iparágban működő magyar innovációkat szeretnénk ezzel a korai fázisú befektetői programmal támogatni. Célunk, hogy versenyképes, tőkeerős cégek jöjjenek létre, akik később a tavaly elindított SportTech Hungary Exportfejlesztési Programon keresztül sikeresen tudnak a globális piaca is kilépni” - mutatott rá Kovács Zsolt, a Startup Campus ügyvezető igazgatója.

A SportTech Startup Programra olyan legalább két fős, hazai vagy határon túli magyar csapatok jelentkezését várják, akik egy innovatív és skálázható startupötlettel rendelkeznek teljesítménynövelés, sportegészségügy, megelőzés és rehabilitáció, sporteszköz-technológia, sportlétesítmények, sportegyesületi gazdálkodás, stadionszolgáltatások, tömegsport és egészséges életmód, szurkolói élménytechnológiák, vagy esetleg sportmenedzsment eszközök terén. Az érdeklődők május 23. éjfélig jelentkezhetnek a SportTech Startup Program honlapján.