Műcsarnok 125

Napra pontosan 125 évvel ezelőtt, 1896-ban május 4-én Az Országos Magyar Képzőművészeti Társulat Millenniumi Országos Kiállításával nyitotta meg kapuit a Műcsarnok.

Érdekes egybeesés, hogy a járványhelyzettel összefüggő intézkedések miatt hosszú hónapokra zárva tartó kiállítóhely éppen május 4-én, azaz a jeles évforduló napján fogadhatja újra a látogatókat.

A nyitás alkalmából nemcsak az aktuális kiállításokat járhatják körbe végre személyesen is az érdeklődők, a szervezők különleges ünnepi programokkal is készülnek:

- A reggeli 10 órai nyitástól este 18 óráig a Műcsarnok első teraszán felállított mozgó fényképészeti stúdió és labor a XIX. századi fotográfia kézműves eljárásaiba enged bepillantást. A workshop résztvevői aktívan részt vesznek a fényképezés folyamatában, kipróbálhatják azokat a körülményes ám nagyon látványos fotográfiai műveleteket, amelyek a "régi" fotográfia sajátjai. A kép megkomponálásától kezdve, a nagy méretű síkfilm kidolgozásán keresztül a pozitív kép előállításáig tartó izgalmas folyamatban Laczkó Péter fotográfus kalauzolja és segíti az érdeklődőket.

- 15 órakor Szegő György művészeti igazgató rövid ünnepi köszöntőjét követően minden látogató kap egy szeletet a Műcsarnok születésnapi tortájából.

- Mivel 1896-ban néhány nap különbséggel nyitotta meg a kapuit a Vígszínház is, a közös jubileumról megemlékezve a társulat színművészei felvillantják a 125 évvel ezelőtti megnyitó eseményeit.  Délután 15 órától a köszöntőt követően Hegyi Barbara és Ertl Zsombor, 17 órától Tar Renáta és Fesztbaum Béla olvas fel korhű ruhákban a Műcsarnokhoz kapcsolódó ritkán hallott történeteket, dokumentumokat.

- A várakozókat, megpihenni vágyókat a lépcsőkön 125 meglepetés párnával várják. A párnákhoz egy nyereményjáték is kapcsolódik.

Csak május 4-re vonatkozó kedvezményes akciók:

- 10-18 óra között minden aktuális kiállítás egy 125 Ft-os jubileumi jeggyel látogatható.

• A fény képei - II. Fotóművészeti Nemzeti Szalon 2021

• Kik vagyunk - Fotográfiák képzőművészekről

• Hét év – 150 kiállítás - 125 éves a Műcsarnok

• Fotóikonok - Archívumból történelem - Howard Greenberg Gallery, New York

• Dorogi János - Ars Naturae

- 0-24 óra között hét aktuális és közelmúlt-béli belépőjegyes online program ingyenesen tekinthető meg a Műcsarnok FaceBook és YouTube csatornáin:

• Fotóikonok - Exkluzív virtuális tárlatvezetés Bánkuti Andrással

• Fotóikonok - Exkluzív virtuális tárlatvezetés Spilák Klárával

• Fotóikonok - Exkluzív virtuális tárlatvezetés Z. Halmágyi Judittal

• Egy időben - Szabó T. Anna és Dragomán György exkluzív online tárlatvezetése

• Egy időben - Szubjektív virtuális tárlatvezetés Szarvas Józseffel

• Egy időben - Szubjektív virtuális tárlatvezetés Gundel-Takács Gáborral

• Szubjektív virtuális tárlatvezetés Nagy Feróval a BEAT ÜNNEP - Kőbányai János fotói c. kiállításon

- Három aktuális kiállítás - Hét év – 150 kiállítás - 125 éves a Műcsarnok, Kik vagyunk - Fotográfiák képzőművészekről és A fény képei - II. Fotóművészeti Nemzeti Szalon 2021 - reprezentatív katalógusai együttesen 12500 Ft-ért vásárolhatók meg az Art Boxban, a Műcsarnok könyves- és ajándékboltjában.

A programokon védettségi igazolvány bemutatása kötelező!