Walter Kirn: Egek ura

A könyv alcíme lehetne: Ryan M. Bingham utolsó 6 napja a munkahelyén. De hát ki is ez a Ryan M. Bingham? 30-40 év körüli jó megjelenésű amerikai...

férfi, aki sajnos KTM-mel, azaz karriermódosítási tanácsadással foglalkozik: „magyarul meg kell győznöm az elbocsátottakat, hogy munkahelyük megszűnésével a személyes és spirituális gyarapodás kapuja nyílt meg előttük” – mondja magáról. „Bár idővel megtanultam elviselni, mostanra már ott tartok, hogy minden órája kibírhatatlan” – vallja be. A felmondó levele ott hever jelenleg szabadságon levő főnöke íróasztalán, annak hazatértéig van még 6 nap, s ezalatt a 6 nap alatt 8 városban kell ügyeit elintézni. Mint mindig repülővel, a Great West Airlenes járataival teszi meg az általa búcsúútnak nevezett utat, mellyel átlépi a lélektani határt, akkor „megállj parancsolok magamnak, hátradőlök és újragondolok mindent” – mondja, bár némileg ellent mond magának pár órával később, amikor legnagyobb álmáról beszél: a márkaanalízis üzletágában szeretne elhelyezkedni, a MythTech-nél, amely olyan üzletecske, amely a mendemondák szerint nagyratörő álmokat dédelget.

Ryan légivilágban él, már lakásra sincs szüksége, mert állandóan úton van: repülőn, bérelt autókban, szállodai szobákban és az ügyfeleknél.

Ryan végigmeséli ezt a 6 napot, elmond magáról sok mindent – gyerekkorát, házasságát, érzéseit, életmódját, munkáját - folyamatosan mondja, mondja, mondja – miközben ott lebeg a cél a szeme előtt, átlépni az egymilliomodik repült mérföldet, a lélektani határt. Ahogy telik az idő, különös dolgok történnek vele. S miközben szinte az utolsó pillanatban számára és számunkra is a különösségek megmagyarázhatóvá válnak – s azt hisszük, a realitások talaján állunk, jön egy csavar, egy kis beismerés, ami minden eddigi dolgot más megvilágításba helyez vagy helyezhet.

Búcsú? Kitől, mitől és mi volt még? – merül fel bennünk, „de hogyan árulhatnék el egy olyan titkot, amit nem is tudok?”- teszi föl a kérdést Rya. S nekünk is be kell érni ennyivel, hiszen nincs más – narrátor vagy szereplő, akitől többet megtudhatnánk.

A könyv stílusa közérthető, élvezetes, súrolja a valóság és a virtualitás határát, csak míg a repülőgépek végül így vagy úgy, de a földön, a valóság talaján landolnak, addig az emberi elme ki tudja hol?

(A magyar címválasztás pazar. Mint egy megdöbbenést, hitetlenkedést kiváltó felkiáltás – de egyben többértelmű jelentéssel bíró szavak birtokos szerkezete is, csak az a kérdés a könyv elolvasása után: ki is az egek ura?)

Walter Kirn: Egek ura, 2010
Nyitott Könyvműhely kiadó, ISBN: 9789639725997