Leonard Cohen: Songs From The Road

1999-ben - miután hosszabb ideig távol tartózkodott a reflektorfénytől - a 64 éves Leonard Cohen úgy határozott, hogy visszatér a stúdióba és a világot jelentő deszkákra. Az azóta eltelt több, mint tíz év alatt megjelent albumai, DVD felvételei és koncertjei régi rajongói mellett egy egészen új közönség, a fiatalabb generációk tagjai körében is hatalmas népszerűségre tettek szert.

Kivételességét igazolja, hogy azok az elkötelezett első generációs Cohen hallgatók mellett, kik már 1967-es debütálása óta figyelemmel kísérték pályafutását, évtizedekkel később hasonlóan nyűgözi le azokat, akik újonnan ismerik meg művészetét.

A zenészi karrierjének 40 éves jubileumát 2007-ben ünneplő Cohen 2008 tavaszán bekerült a Rock And Roll Hall Of Fame-be, majd bombaként robbant nagyszabású világkörüli turnéjának bejelentése, melyet 15 év kihagyás után nem mindennapi várakozás övezett.

Hamarosan ámulatba ejtő fellépések sorozata vette kezdetét fesztiválokon, arénákban, stadionokban és egyéb koncerthelyszíneken Tel Avivtól Londonig, Európán keresztül a californiai sivatagig, s a legendás Cohen világszerte elkápráztatta közönségét. Az ezeken a feledhetetlen koncerteken előadott legnépszerűbb dalokat örökíti meg a szeptember 13-án megjelenő Songs from the Road.

2010. július 13. 9:38 - Leonard Cohen: Songs From The Road ©Leonard Cohen: Songs From The Road

A standard DVD és Blu-ray verzió egyaránt tartalmaz egy 20 perces interjút, melyet a backstage-ben rögzítettek az együttes tagjaival. Érdekesség, hogy ezek Leonard lánya, Lorca Cohen nevéhez fűződnek. Ezek a verziók további bónusztartalommal is kecsegtetnek. Egyike ezeknek egy ritkaságnak számító kis esszé, amit Leon Wieseltier, a The New Republic* irodalmi szerkesztője készített. A másik extra egy ún. track by track kommentár, az egyes dalokról jegyzett magyarázó szöveg, melyet Ed Sanders, a lemez producere írt. Ed minden egyes próbán, sound check-en és koncerten jelen volt, így igazán elmélyüt betekintést tud nyújtani a turné mozgalmas, színfalak mögötti életbe.

A Songs from the Road amellett, hogy tökéletes összegzése Cohen koncertjeinek, egyfajta emlékállítás művészi pályafutásának, melynek felfelé ívelése napjainkban sem ért véget. Az új kiadvány méltó utódja, s egyben kiegészítése a 2008-as, hazánkban is rendkívüli sikernek örvendett Live In London dupla DVD-nek, melynek Európa egyik legnagyobb koncertterme adott otthont és a művész első koncert kiadványa volt a 2001-es Field Commander Cohen: Tour of 1979 megjelenése óta.

Leonard Cohen költő, énekes, dalszövegíró örökérvényű, különböző korokba átültethető fantasztikus dalai azok, melyek hűséges rajongói mellett mindig újabb és újabb emberek tetszését nyerik el, így nem csoda, hogy világszerte teltházas koncerteket ad. 2008-as 84 állomásos turnéja több, mint 700 000 nézőt számlált. A művész a napokban kezdi meg újabb turnésorozatát, így júliustól kezdve egészen év végéig ezrek élhetik át kiváló koncertjeit.

A Songs from the Road Cohen művészetének minden egyes korszakát átöleli, egészen az 1960-as évektől kezdve (“Suzanne” az 1967-es Songs Of Leonard Cohen debütáló albumról,a “Bird on the Wire” és a “The Partisan” interpretációja a második, Songs From a Room lemezéről) – a 21-ik századig (“That Don’t Make it Junk” a 2001-es Ten New Songs-ról). Emellett a 70-es évek nagy kedvencei (“Famous Blue Raincoat” ,“Avalanche”, “Chelsea Hotel” , “Lover, Lover, Lover”) a 80-as évek slágerei (“Hallelujah” és “Heart With No Companion”), valamint a 90-es években megjelent dalok (“Waiting for the Miracle” és “Closing Time”) is szerepelnek a válogatáson.

“…akármerre is vándorol ez a drága ember,-írja Wieseltier a feljegyzéseiben- a híres kék esőkabátja ellenére az emberek hallelujah-t énekelnek neki! Egy zsoltárköltő nem is kívánhatna ennél többet.”