A belső kör

Egy akciófilm, amit párok is megnézhetnek. A pasiknak ott van a sok lövöldözés, izgalom, míg a nőknek egy helyes, fiatal, izmos srác, de a szerelmi szál is megjelenik.

Csütörtökön bemutatták Jean Reno új filmjét, A belső kört. Maffiózós, lövöldözős, izgalmas kicsit romantikus. Nem is kell ennél több egy remek akciófilmhez. De ha még megfűszerezik egy charme-os, izmos fiatal főszereplővel is, az már csak hab a tortán.

A történet egyszerű, igaziból semmilyen előre nem látható dologra nem kell számítani. Abba a hibába se szabad esni, hogy összehasonlítjuk a Keresztapa filmekkel. Sem a történetet, sem a főszereplőket nem lehet a klasszikussá vált trilógiával összehasonlítani, mert akkor csalódás érne bennünket.

A főszereplő, Milo Malakian (Jean Reno) a Malakian klán vezetője. Ők egy maffia család, egy klán. De ez már az első percekben kiderül. Elég csak ránézni Milo-ra, rögtön látjuk, hogy vaj van a füle mögött. Akkor még nem sejtettem, hogy ő a leggonoszabb szereplő a filmben, az abszolút negatív hős. Egy ponton vált számomra abszolút unszimpatikussá a karakter, mikor megpróbál elválasztani egy szerelmes párt.

Milonak két fia van, de a filmben csak Anton Malakian (Gaspard Ulliel) szerepel, mint megtudjuk a testvére meghalt egy „akció” közben. Antonnak titkos viszonya van, de ez a viszony szép lassan igaz és őszinte szerelemmé alakul át. Anton „jó fiú” akar lenni, de egy maffia családból nem lehet csak úgy kiszállni. Főleg, ha te vagy a „trónörökös”. (Mint tudjuk, ezzel Michael Corleone is próbálkozott, és mi lett a vége...) szóval Anton szeretne befektetni, szállodát nyitni és békében nyugalomban élni a nővel, akit szeret. De fény derül a titokra, és Milo választás elé állítja a fiát. Anton választ. Megszökteti a szerelmét.

Elodie (Vahina Giocante) egy nagyon szép, fiatal lány. Ápolóként dolgozik. Semmi baj nincs vele, leendő apósa mégsem kedveli. De ennek egy oka van. Nem tagja a klánnak, és ezért Milo nem bízik meg benne. Elodie-t egy napon felkeresi egy nyomozó.

Saunier felügyelő (Sami Bouajla) megrögzötten üldözi a Malakian családot. De ez nem egy hóbort nála. A lövöldözésben, melyben Milo egyik fia meghalt Saunier elvesztette a társát és jó barátját. Eddig még sosem tudott bizonyítékokat találni Milo ellen. Így hiába tudja, hogy bizonyos bűntettekért (rablás, gyilkosság stb) a Malakian klán a felelős nem tud velük mit csinálni. Az egyetlen esélye, hogy rajta kapja őket. De ez nem veszélytelen. Persze nem is lehetetlen hiszen a Malakianok „nagy dobásra” készülnek.

Vajon hogy végződik a történet? A „jófiúk” vagy a „rosszfiúk” győznek? És mi lesz a szerelmes párral?

Végig nagyon izgalmas a film, ezért csak ajánlani tudom azoknak, akik szeretik az akciófilmeket. Jean Reno szerintem ismét remek alakítást nyújtott. Mindenkinek tudom ajánlani a filmet, férfiaknak/fiúknak és nőknek/lányoknak egyaránt. Szerintem mindenki megtalálhatja benne azt a szálat, ami tetszeni fog neki!

7/10 pont

A belső kör-(Le premier cercle)- francia, olasz krimi, 95 perc, 2009
Rendező: Laurent Tuel
Szereplők: Jean Reno, Gaspard Ulliel, Sami Bouajla, Vahina Giocante