Varró Dániel: Akinek a lába hatos

Kamasz fiaim hol egyike, hol másika berohan a szobámba, felkapja a könyvet, aztán hallom, hogy a másik szobában felolvas egy verset belőle.

Az „egyik kamasz nyerít” – aki felolvas, hogy éppen talált megfelelő verset a másikra – a "másik kamasz visít", hogy aztán majd ő „visszaüt” – majd ő is talál olyan verset, ami az „egyikre” éppen „pejoratíven” ráillik.

Szóval jó a hangulat, a mutáló hangon előadott versek színt hoznak nemcsak az éppen őszi szünetet töltő gyerekeim életébe, hanem a szülőkébe is.

2010. november 3. 9:08 - Varró Dániel: Akinek a lába hatos ©Varró Dániel: Akinek a lába hatos

A verseket kicsit paródiának érzem, a gügyögős, cukormázas, túl habos és babos gyerekversek igen jól sikerült paródiájának. Amikor megszületik a baba, sok szülő és a környezet is maga megy át „babává”, sokszor még akkor is gügyög a gyermekhez, amikor talán nem is kellene. A friss szülőség, az első unoka megjelenése, mind-mind „más” állapot. Mielőtt ezért most valaki a fejemre csapna, gyorsan közlöm: tökéletesen érthető állapot, sőt azt is elárulom, hogy első gyermekem születéséről készült videot majdhogynem „nézhetetlennek” minősítettem az én „gügyögésem miatt”.

A versek címe alatt van egy alcím – úgy mondhatnók, hogy használati utasítás – amely az alaphangot az olvasáshoz megadja: pl. Napsoroló – ezt elfoglalt kisbabáknak kell mondogatni. Hát már ezen lehet kuncogni, nem? "elfoglalt kisbabáknak".

Varró Dániel könyvét olvasva bennem felelevenítődtek gyerekeim babakorával kapcsolatos emlékek és hangulatok. Látom magam, a kicsit cukormázas viselkedésemben – és jóízűt nevetek mind a versen, mind magamon – tudom, hogy ez is a hozzátartozik az élethez.

A versek pedig mutatják, hogy Varró ért a szavakkal való bűvöléshez, miközben a fáradt, kicsit nyűgös vagy éppen aggódó apai kép is megjelenik a büszkélkedő mellett.

A könyv színvilága tetszik, de a "babák", hát sajnos, azok nem - de minden elnézve (ízlések és pofonok különbözőek, de ez nem lényegi választóvonal), mert a címlapon pont olyan "fürdőkacsa" van ..... szóval, egy olyat nem régen a gondosan eltett csomagok egyikéből elővettem és kitettem a fürdőkád peremére.

Varró Dániel: Akinek a lába hatos, 2010
Manó Könyvek kiadó, ISBN: 978 615 5028 05 2

 

Hozzászólások (2)

  • anon
    morzsa

    Örömmel tudatjuk, hogy a gyerekkönyvek kategóriában Varró Dániel Akinek a lába hatos című kötete a Szép Magyar Könyv 2010 díjat kapta. A könyvet Maros Krisztina illusztrálta.

    2011. június 6.

    jún. 06, 2011
  • anon
    morzsa

    Sőt !!! A könyvkultúra támogatását célzó Márai-program projekt első fordulójában  az első 250 irodalmi könyv közé is bekerült Varró Dániel: Akinek a lába hatos című kötete. 2011. június 6.

    jún. 06, 2011