Aki másnak vermet ás - Jackass – 3D

Hi my name is Johnny Knoxville, and this is the… - idestova egy évtizede, hogy elhangzott először a legendássá vált mondat, amikor Knoxville felkonferálta legújabb önsorsrontó életveszélyes performance-át. A 2000-ben az MTV-n világhódító útjára induló Jackass című „stunt and prunk” show azóta több évadot, egy ismeretterjesztő filmet és a most debütáló 3D-s mozival együtt három egészestés filmet élt meg.

Knoxville-ék receptje elsőre egyszerűnek tűnhet: álljunk össze néhány bátor idiótával – és nem baj ha van köztük egy agyon tetovált, egy a rocker, egy törpe, egy dagadt – és gyermeki fantáziánkat meglovagolva csináljuk meg a legveszélyesebb őrületeket. A csapat ambíciója tényleg nem terjedt túl genitáliákhoz és nemi szervekhez kötődő – értsd fingós, szaros, faszos poénokon – , az extrém sportok veszélyességi faktorának kizsákmányolásán és a kandi kamera műfaj szélsőségesen bunkó tovább gondolásán. De annyira végletes kombinációit hozták létre mindezeknek, és annyira kitartóan csinálták az újabb és újabb válogatott baromságokat, hogy hamar felkeltették a világ figyelmét. Másrészt viszont úgyis tekintetünk munkájukra, mint egy jól körülírható hagyományhoz való kapcsolódásra, persze mindenféle ideológia nélkül – akár tudatos a részükről akár nem, könnyen eszünkbe juthatnak azok a permormerek, akik életük kockáztatásával keresték a fizikai lét határait, mint Bas Jan Arden, a fluxus csoportosulások és egyéb művészi igényű happeningek kivitelezői.

A TV képernyőn már egy ideje nem tűntek fel, így jogosan fogalmazódik meg a kérdés új mozijukkal kapcsolatban, hogy mennyi potenciál van még a csapatban, nem fogják-e óhatatlanul is ismételni magukat. Eme gyanúnkat tovább erősítheti a 3D technika alkalmazása, ami szintén szolgálhat arra, hogy az ötlethiányból keletkezett lyukakat elfedje. Az új filmben is mindenféle összekötés nélkül sorjáznak a különböző állatságok: a hasra lőtt ágyúgolyótól, egymás arcába fingásán, bika felöklelésen, foghúzáson keresztül, az izzadság cseppekből összegyűjtött nedű kortyolgatásáig. A kezdeti bevezető jelenetek kifejezetten viccesek tudnak lenni, majda közepe táján kissé kifáradhat a néző, amiből a valaha láthatott legundorítóbb jelenetek rázzák fel.

Az új mozi megtekintése után azok akik eddig is szerették a Jackass-t nem fognak csalódni, akik eddig is fanyalogtak nem fog változni a véleményük. Ezen a képleten a 3D hatás csak akkor változtat, ha valaki ellenállhatatlan vágyat érez arra, hogy műpéniszek és fekália darabok kereszttüzében töltsön el másfél órát.

5/10 pont

Jackass 3D - amerikai film, 94 perc, 2010
Rendező: Jeff Tremaine
Szereplők: Johnny Knoxville, Bam Margera, Ryan Dunn, Steve-O

Hozzászólások (1)

  • anon
    ujpest (nem ellenőrzött)

    Jackass forever!

    nov. 19, 2010