Lin Yutang: Peónia

A történet 1891-ben egy nyomasztó halotti szertartáson kezdődik. Hamar kiderül, hogy a fiatal özvegy a hagyományokat semmibe véve nem választja sem a „szűzasszonyságot” sem a „ hős asszonyságot” – szerelmet, boldogságot, családot, gyereket akar.

A peónia vagy ahogy nálunk jobban ismert, a bazsarózsacserje a Tang-dinasztia idején került a kínai kertekbe, kevés olyan virág van, amely nagyszerűbb karriert futott volna be nála. Évszázadokon át a legnépszerűbb növény volt Kínában, császárok rajongtak érte, főurak dicsőítették, költők és tudósok versekben magasztalták, de a köznép is mindenkor kedvelte és nagy becsben tartotta. A hagyományos kínai gondolkodásban a peónia a jólét, bőség, megbecsülés és méltóság jelképe. A fehér peónia azon fiatal lányok szimbóluma, akiket eszességük emel a többi szépség fölé. (Terebess Ázsia Lexikon)
A könyv írója – Lin Yutang - Kínában született, nevelkedett, majd az Egyesült Államokba emigrált. Regényeit angol nyelven írta, de a kínai kultúra mélyen élt benne, mi sem bizonyítja jobban, mint a könyv címének megválasztás. Hiszen Peóniát, a hősnőt az eszessége, akarata, küzdeni tudása emeli ki a többi nő közül.

2010. december 6. 18:54 - Lin Yutang: Peónia ©Lin Yutang: Peónia

Hiába szép, hiába okos, hiába határozott, semmit se adnak ingyen. Mire elér ahhoz a férfihoz, akit szeret, aki őt szereti – rengeteg sebet kap, sebet ejt – s a lázadó fiatal özvegyből a saját sorsát kezébe vevő érett nő válik. S ahogy a bazsarózsa sem csak szépség, hanem gyógynövény – úgy a könyvbéli Peónia sem csak a küllemével, de belső értékeivel is több többet adni a környezetének.
(Hogy még a név érdekességével tovább foglalkozunk: egyik változat szerint a növény nevét a görög mitológia isteneit gyógyító orvos, Paion nevéből származtatják. A monda szerint Plútó sebeit gyógyította, kivíva ezzel Aszklepiosz haragját, aki elől Plútó úgy rejtette el, hogy bazsarózsává változtatta. Más források nevét a paean szóra vezetik vissza, ez győzelmi éneket jelent.)
Hogy milyen a könyv? Szórakoztató, fordulatos történetű, – könnyű, élvezetesolvasmány, jó ajándék romantikus történeteket szerető hölgynek .

Lin Yutang: Peónia, 2010
Tericum Kiadó, ISBN 978-963-9633-73-5