Machete - turbóbrutálgyilkolás

A kőarcú igazságosztó megbosszulja a gonoszságot, megmenti a szép lányokat, kinyírja a rosszfiúkat. Kúlosat szól be az áldozatoknak, mielőtt a másvilágra küldené őket, de a hullákhoz is mindig akad egy-két kedves szava. Mit neki láncfűrész, uzi, gépágyú, ha egyszer nála lehet a drágaságos machete.

Idézzük fel (már akinek van ilyen emléke) a nyolc-tíz-tizenkettő évesen a haverokkal titokban megnézett akciófilmeket, ahol néha bevillant egy cici, folyamatosan lőttek, a főhős képtelennél képtelenebb helyzeteket élt túl, és a végén mindig győzött és övé lett a csaj is. Az a pár tucat dramaturgiai bökkenő senkit sem zavart, ha valamelyik okostojás elkezdte firtatni, hogy “az előbb még meg akarta ölni, akkor most hogy bízhat meg benne”, akkor a nagyok hamar leugatták, hogy nem érti, meg különben is milyen menő autó volt a jelenetben.

A Machete ezt az érzést adja vissza, úgy lesz vérkomoly akciófilm, hogy közben saját magát sem gondolja komolyan. A teljes műélvezethez nem elég végigülni - kell hozzá az a többszáz szarabbnál szarabb agyonnézett B-film, hogy értsük, hogy ez “direkt szar”. Persze a magamfajta nézőnek ettől lesz pont jó. Hogy tudom, nem én vagyok a hülye, ha nem hiszem el, hogy ekkorát robbanhat egy autó vagy repülhet egy ember.

Számomra ez a film megadja mindazt, amit Stallone Expendables-étől vártam. Gyökér poénok, nagymellű amazonok, gyilkoló papok, és egy tonna filmes klisé. Felesleges a sztoriról bármit írni, mert tökéletesen ismerjük a renegát bosszúálló történetét, aki az önként vállalt száműzetésből még egy utolsó nagy buli kedvéért visszatér, és megmutatja, hogy amíg él, ő a legnagyobb.

Ez a film a mozi. Ezt az érzést nem kapjuk meg könyvből vagy tévéből, amikor a mozit betölti a folyamatos robbanások orkánja, meg a brutális beszólásokon röhögés. Sajnos a film végére mintha kifulladt volna a lendület, de ettől még

9/10 pont

Machete - amerikai akciófilm, 105 perc, 2010
rendező: Robert Rodriguez, Ethan Maniquis
operatőr: Jimmy Lindsey
szereplők: Danny Trejo, Steven Seagal, Robert De Niro, Michelle Rodriguez, Jessica Alba