Francia ízek és illatok a Sofitelben

A Sofitel Budapest Chain Bridge stílusosan francia gasztronómiai héttel nyitja meg a 2011-es évet. A légiesen könnyű és lágy fogásokat ezen a héten minden betérő vendég megkóstolhatja a szálloda mesés fekvésű éttermében, a Paris Budapest Restaurant-ban. Az ételeket Philippe Teixeira, díjnyertes francia séf prezentálja.

2011. január 26. 15:46 - Séf sapka ©Séf sapka
Séf sapka

A nagy karácsonyi és újévi lakodalom, a sok nehéz fogás után, a francia ételek mámorító frissessége igazi felüdülés lesz mindazok számára, akiket kíváncsisággal tölt el ennek a hozzánk közel eső országnak a főzőtudománya. Ezen a héten, a megkóstolható francia heti menün kívül a szálloda ráadásként január 30-án vasárnapi ebéddel, valamint főzőkurzussal is kedveskedik azoknak, akik igazán szeretnének elveszni az új ízek és illatok világában.
Ez a hét azért is különleges, mivel a francia konyhát nemrégiben a világörökség részének is választották, így először válhatott egy nemzet konyhaművészete a szellemi világörökség részévé. Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) azonban nem egyszerűen a franciák tradicionális nemzeti ételeit, hanem a franciás jellegű étkezést vette fel a veszélyeztetett szellemi kulturális örökségek listájára, így mostantól még nagyobb felelősség hárul a francia szakácsokra, többek között Philippe Teixeira-ra is, aki ezen a héten a Paris Budapest Restaurant vendégeit kápráztatja el. A 46 éves sokat tapasztalt mesterszakács jelenleg a Sofitel luxembourgi szállodájában konyhafőnökként dolgozik és kifejezetten erre a hétre érkezett Budapestre. Korábban különböző jó nevű éttermekben dolgozott vezető szakácsként, valamint az Európai Parlamentben évekig biztosította a képviselők kiváló lakomáját.
Érdemes tudni, hogy a gasztronómia élvezete ugyanolyan kifinomult francia hagyomány, mint a divat vagy a művészetek iránti rajongás. Ez a nemzet ráadásul már régóta birtokában van a titoknak, miszerint nem a koplalás a hízás legjobb ellenszere, hanem a változatos táplálkozás, és a kis adagok megfontolt, szinte kóstolgató, az élvezetre koncentráló elfogyasztása. Francia "találmány" az ételek és a borok meghatározott házasítása, mely a heti menüben is megjelenik a szállodában, csakúgy, mint a tálalás művészete és az étkezés társasági eseménnyé emelése is.
Van mit tanulni ennek a csodás nemzetnek a szokásairól, kezdjük hát ezzel a 2011-es évet!
Bővebb információért látogasson el a www.parisbudapest.hu oldalra.

Jó étvágyat!
Bon Appétit!

Hozzászólások (1)

  • anon
    Anonymous (nem ellenőrzött)

    Olyan szó hogy "Bon Appétite !" nem létezik. A "bon appétit" (ejtsd bo(n) appéti) viszont igen.
    Vigyázzunk hogy mit írunk ki, mert ha helytelen a helyesírás és a kiejtés a világ nevet rajtunk magyarokon "na ezek még ezt sem tudják..."
    Szivélyes üdvözlettel
    HORVÁTH-Militicsi Attila, prof. agrégé
    francia nyelv és irodalom tanár
    a belgrádi francia követség hivatalosan elismert bírósági tolmácsa

    jún. 05, 2011