Egbert interjú

Az április 16-i Hyperspace 15 egyik csúcspontjának ígérkezik a közelmúlt nagy felfedezettjének, Egbert-nek a fellépése. A szimpatikus holland művésszel készített interjút olvashatjátok a továbbiakban.

Kezdésnek mondanál pár szót magadról? Mit kell rólad feltétlenül tudnunk?
A nevem Egbert, és Hollandiából jövök. 25 éves vagyok és 1994 óta szerzek elektronikus zenét. A zenémet "forró techno"-ként jellemezném, melyek a parti főidejében működnek a legjobban. Imádok zenét csinálni minden áldott nap.

Mikor kezdtél el zenét készíteni? Kinek, vagy minek a hatására merültél bele ebbe a világba?
7 éves lehettem és folyton láttam, hogy az unokatesóm zenéket csinál a számítógépével, és bár még túl kicsi voltam ahhoz, hogy komolyan érdekeljen a zene, mégis megtetszett, hogy a számítógépből is lehet hangokat, zenét kihozni. Lemásoltam a zenekészítő programot egy lemezre és elkezdődött a legnagyobb szenvedélyem. Az első 10 évben csak a magam szórakoztatására írtam a zenéket és csak pár ember tudta körülöttem, hogy zenét csinálok. 2007 végén összeraktam egy Myspace oldalt, feltöltöttem pár zenémet, és egy héten belül már érkeztek hozzám az érdeklődő üzenetek a szcéna komoly szereplőitől. A Secret Cinemás Jeroen Verheij is köztük volt, és rengeteget segített már a legelején. Kiadta a zenéimet az EC Records-on, és a lemezt aztán olyan nagyok pörgették, mint Sven Väth, Richie Hawtin, vagy Mauro Picotto. El se hittem, hogy mi történik körülöttem.

2011. március 26. 13:58 - Egbert ©Egbert
Egbert

Hogyan fogadják a családtagjaid a zenélést?
Haha! A legtöbb családtagom elég nehezen érti meg ezt az egészet. Általában mutatok nekik pár videót például arról, amikor 10 000 ember megőrül a fellépéseimen. Ilyenkor azért egy kicsit sikerül megérteniük a techno erejét.

Hollandia rengeteg elismert művészt és sztárt ad a világnak az elektronikus zenék minden vállfajában. Szerinted mi a titka ennek?
Nehéz ezt megfogalmazni, talán amiatt van, hogy nyitottan állunk hozzá a világ dolgaihoz. Nagyon sok kreativitás és design van a Holland művészetekben, legyen szó bármiről. És egyáltalán a mindennapi életben is. Valószínűleg a fű legalizálása is sokat segít az alkotói energiák felszabadulásában. : )

Milyen zenekészítő cuccokat, programokat használsz munkád során? Jelenleg van olyan felszerelés, vagy szoftver, amit különösen kedvelsz?
Egy nagyon erős komputerem van Genelec hangszórókkal és RME hangkártyával. Amit mostanában nagyon csípek, az a Sylenth1 virtuális analóg VSTi szintetizátor, egy egész nagy könyvtárnyi előre beállított mintát készítettem hozzá. Aztán mindent szeretek a Native Instruments-től, és Fruity Loops-ot is szívesen használok.

Kell valami különleges élmény, vagy környezet ahhoz, hogy inspirációt meríts és elkezdj írni egy új zenét?
A legtöbbször egy jól sikerült fellépés jár az eszemben, és ezzel a vizióval a fejemben tudok leginkább alkotni. Néha ez sokkal erősebb feeling, mind mondjuk egy specifikus helyszín. A lényeg, hogy amikor zenét csinálok, mindig kell valamilyen vibrálásnak lennie a fejemben.

Nagy vita tárgya mostanában a sok illegális letöltés. Neked mi a véleményed erről az egész jelenségről?
Őszintén mondom, nekem semmi problémám ezzel, még akkor sem, ha történetesen dj-k lopják a zenéimet. De úgy gondolom, ha van pénzed, akkor sokkal tisztességesebb, ha megveszed. Egyébként is, sokkal jobb minőséget kapsz, ha fizetsz érte.

Mostanában milyen megjelenéseket és projekteket várhatunk tőled?
A Bedrock kiadónál fog most megjelenni egy remixem, egy másik a Drumcode-nál, és keményen dolgozom az albumomon, ami a Cocoon-nál jön majd ki. Nagyon érdekes időszak elé néz az életem.

Már eddig is jópár top-kiadónál jelentek meg a zenéid, nem gondolkozol azon, hogy bővítsd a kört egy saját kiadó beindításával?
Gondolkozni gondolkozom, de erre még nem a közeljövőben fog sorra kerülni.

Jelenleg milyen kiadók és művészek munkáit tartod a legtöbbre?
Secret Cinema új albuma egészen szenzációs, különösképpen az ambient CD-je. Imádom! Aztán Mark Marzenit Spanyolországból a másik nagy kedvencem mostanában, nagyon jó trackeket ír, és a live act-jei is ütősek. Ja, és Peter Horrevorts dolgait is szeretem, aki egyébként szintén Holland. Érdemes rá is odafigyelni!

Elektronikus zenéken kívül szoktál otthon mást is hallgatni?
Az ambient és chill-out hangzást szeretem otthon hallgatni, bár ezek is inkább elektronikusak. Jan Jelinek, Biosphere, Murcof, és Klaus Schulze a kedvenceim. Az ő zenéjükre igazán ki tudom kapcsolni magam.

A producerkedés és a fellépések mellett mivel szereted tölteni a szabadidődet?
Jelenleg a hágai Művész Akadémia hallgatója vagyok interaktív design szakon. Szeretek a barátaimmal chillezni, és ha jó az idő, megyek ejtőernyőzni. Ezt mindenkinek melegen ajánlom vasárnaponként. : )

Az idei év előttünk álló részében mire figyeljünk majd oda veled kapcsolatban?
A készülő album nagyon fontos, remélem a nyáron megjelenik. Rengeteg fellépés vár rám Európában, novemberben pedig jön az ausztrál turném. Nyáron persze pár ibizai parti is becsúszik majd. Aztán alig várom a nyári fesztiválokat is. A legjobb időszak az évben! : )

Végül pedig dobj egy üzenetet a magyar rajongóidnak! Mire számíthatunk tőled a HYPERSPACE 15-ön?
Egy biztos: masszív este lesz. Végig igyekezni fogok a tetőponton tartani a szettemet, remélem Ti magyarok is szeretitek a masszív zenéket : )

Köszönjük szépen az interjút!
Én köszönöm srácok! Viszlát április 16-án!