A biztonsági őr is ember... de még mennyire - Morgen

Egy román biztonsági őr és egy török menekült története román-magyar koprodukcióban.

Nelu egy középkorú biztonsági őr a román határhoz közeli Nagyszalontán egy ABC-ben. Feleségével egy tanyán élnek. Kiegészítőként horgászik. Egy nap horgászat közben egy török menekülttel találkozik, akit a csempészek pénz hiányában Romániában “felejtettek”. Nelu megsajnálja az ismeretlent és elviszi házába. Nem beszélnek közös nyelvet így Neru csak kitalálja, hogy a török - aki igazából folyamatosan azt hajtogatja, hogy Armenia, szerintem az Örményország - Németországba szeretne jutni a családjához. Se felesége se családja nem tanácsolja, hogy ezt az idegent befogadja, sőt még a határőrök is figyelmeztetik, hogy tudják mit rejteget, de annyi a felesleges papírmunka a menekültekkel, hogy inkább szemet hunynak a dolgok felett, de csak addig,amíg a nagyvárosból ellenőrzés nem jön.

2009. szeptember 24. 8:09 - Motorral a templomba - Morgen ©Motorral a templomba - Morgen
Nelu, a szelíd motoros- Morgen

Így egyre kellemetlenebbé válik az idegen vendég, akit bár Nelu megszeretett többször is próbál Magyarországra juttatni. Egyszer szurkolóként viszi át a határon, ám a kis török miután meglát egy rendőr autót visszamegy hozzá félve attól, hogy elveszti az egyetlen embert aki a bizalmába fogadta és megvédelmezi őt. Így egyre valószínűtlenebbé válik, hogy az ideiglenes vendég elhagyja Romániát. Időközben munkát is kap egy kenyérgyárban és kezd beilleszkedni, ám egy napon egy határellenőrzés során a határőrök másképp viselkednek.

A szívmelengető film kissé csendes ám nagyon megható, hogy egy egyszerű vidéki ember bár valószínűleg nem tudatosan, milyen nyitottan gondolkozik. Nem hinném, hogy fejben tartja mik az emberi szabadságjogok. Nincsenek előítéletei. Persze a körülötte lévők másképp gondolkoznak, de érdekes az a vidéki légkör, ahol az emberek inkább a boldogulásért küzdenek és inkább segítő szándékkal állnak hozzá minden problémához.

Persze ehhez partner is kell, hiszen a kis török becsületes és hálás minden falatért és kedvességért. Nelu társra talál az idegenben akivel bár nem beszélnek egy nyelvet mégis kedvelik egymást. Elkártyázgatnak vagy biliárdoznak a kocsmában. Az események lassan pörögnek, de így semmi nem vonja el figyelmet az emberi kapcsolatokról, ami a film igazi mondanivalója.

A film elnyerte Locarno-ban a zsűri különdíját.

8/10 pont

Morgen - színes, román-magyar-francia filmdráma, 100 perc, 2010
Rendező: Marian Crişan
Szereplők: Hatházi András (Nelu), Elvira Rimbu (Florica), Yilmaz Yalcin (Behran)