Kérem a Ferrárimat! - Hogyan lopjunk felhőkarcolót?

A plakáton első blikkre semmi sem stimmel. A cím, egy felhőkarcoló eltulajdonítására buzdító recepttel kecsegtet, valamint a kép középen feszítő Ben Stiller és Eddie Murphy kettősére még utoljára sem gondolnék, ha hollywood-i producer lennék. A két sztár szerencséjére csak néző vagyok, de be kell vallanom, ebbéli minőségemben is eléggé élveztem ezt a lökött mozit.

Manapság igencsak nehéz belőni, hogy egy tengerentúli vígjáték melyik irányt választja. Azt, amelyikben az altestek és nedvei a viccelődés csimborasszója, vagy amelyik képes helyzetekben és jellemekben a kisszerűséget, a fonákságot úgy bemutatni, hogy amikor találva érezzük magunkat, a még hálásak is legyünk érte. A Hogyan lopjunk felhőkarcolót? című amerikai vígjátékban Brett Ratner rendező az utóbbira tesz kísérletet.

A címadóknak annyiban tökéletesen igazuk van, hogy egy New York-i toronyház legalább annyira a történet „formálója” és egyik központi „szereplője”, mint annak hús-vér lakói és kiszolgáló személyzete. Igen, az is van neki. Részemről is nagyon rendben lenne, ha reggel a lift előtt egy csapat egyenruhás figura érdeklődne hogylétemről, és hogy remélik, időben sikerült leszállítaniuk kedvenc pékségemből a sajtos croissant-omat és a kávézóból a mézes-fahéjas lattémet. Ben Stiller toronyház-menedzsere és munkatársai ezzel és ehhez hasonló dolgokkal kényeztetik a ház bérlőit egészen addig, amíg az egyikük, naná, hogy a leggazdagabb és egyben a legmagasabban fekvő lakosztály birtokosa, csúful be nem csapja a felhőkarcoló kispénzű dolgozóit, akik persze bosszút esküsznek.

A történet annyira a mindennapokból meríti témáját, hogy talán csak két évet kell visszalapoznunk az időben, és beugrik Bernard Madoff amerikai pénzember és hírhedt piramisjátéka, amiért százötven éven át töprenghet cellájában, hogy megérte-e.

A pénz útja és jelenvalósága többnyire kiszámíthatatlan és sokszor kétesélyes; vagy van, vagy nincs. Utóbbi tűnik biztos befutónak történetünkben, ahol nemcsak a téma hever az utcán, hanem az elégtételt vevő kiscsapat is az utca embereiből verbuválódik. A tapintatos figyelmet magas fokon űző, pedáns menedzsernek nem a legtökéletesebb társa a revansban az örökké izgága Eddie Murphy kisstílű tolvaja. Matthew Broderick valaha jobb napokat megélt pénzügyi szakértője megható bambasággal veszi tudomásul kilakoltatását. Casey Affleck szórakozott recepciósát néha figyelmeztetni kell, hogy egy „munkahely” nevű helyiségben tartózkodik. De a latin „mekis” srác és egy férjvadász fekete, guruló szépség is társadalmi helyzetre és habitusra való tekintet nélkül képesek megálljt parancsolni az embertelen harácsolásnak, sőt még többre is futja humoros és váratlan fordulatokkal tarkított, nem mindennapi akciójukból.

Ahogy halad előre a kis „naszád”, úgy válnak a helyzetek is egyre abszurdabbakká. Az ötletekben sem szűkölködő forgatókönyvben az alkotóknak még arra is volt gondjuk, hogy maguk a jellemek is változzanak a fordulópontoknál, és ezzel némileg megkavarják a tutit.

A színészek is megtesznek mindent, hogy ne lanyhuljon a figyelmünk, és élvezzük az egyre bizarrabb akciójukat az igazságukért, vagyis a pénzükért. Alan Alda szélhámosa egy angolna ügyességével lavíroz dollármilliói biztos tudatában, mert tudja, még a Nap is zölden süt a Wall Street-en. Ben Stiller az abszolút főszereplő, aki lelkiismeretesen igyekszik, de nem tudja feledtetni, hogy valójában nem jó színész. Nemcsak az arca, de a levegő is kissé mozdulatlan, ha ő van színen. Eddie Murphy siet a segítségére, és hozza a mindig vigyori, simlis tolvaj figuráját a 48 órából. Az FBI nyomozónőt játszó Téa Leoni akkor bizonyítja igazán színészi kvalitásait, amikor egy kocsmajelenetben emberesen „elázik” a whiskey fedőnevű jeges teától. Matthew Broderick pedig remek karakterszínésszé érett joviálissá kerekedett fizikumával.

A film készítői jól ráéreztek, hogy a pénzügyi válságban miként lehet oldani a feszültséget egy jópofa sztorival és egy sor kedvelt színésszel, akik külön-külön már nehezebben adhatóak el a plázák közönségének, de így együtt szórakoztató mozit tudnak csinálni, ami nagyon nem kevés.

Egy jó tanács. Ne parkoljanak Ferrárival a nappalijukban! Irtó macerás a ki-beparkolás.

7/10 pont

Hogyan lopjunk felhőkarcolót? (Tower Heist) - színes, magyarul beszélő, amerikai akció-vígjáték, 106 perc, 2011
Rendezte: Brett Ratner
Szereplők: Alan Alda, Ben Stiller (Josh Kovacs), Eddie Murphy (Slide), Matthew Broderick (Chase Fitzhugh), Casey Affleck (Cole Howard), Téa Leoni (Gertie Fiansen)