Kassa és Pécs (is) a Borsodi Hegyalja Fesztiválon nyaral

A Hegyalja Fesztivál idén vendégül látja Kassa és Pécs városát. A két helység lakói számára a lakcímkártyájuk a belépő a világörökségbe, az Everlast, az Enter Shikari, a Stereo MCs, a Parov Stelar Band, az Arch Enemy, az Exodus, a Kiscsillag, a 30Y és a többi, összesen több mint 200 világsztár és magyar fellépő koncertjére Tokaj és Rakamaz határában, a napsütötte Tisza-parton.

Európa 2010-es és 2013-as Kulturális Fővárosának lakói a négynapos megzenésített nyaraláson nem csak a koncerteket, a strandolást, a hajnalig tartó bulizást élvezhetik, de tapasztalatot is cserélhetnek. Az idei első hagyományteremtő meghívást a következő években mindig egy újabb határon túli magyar és egy hazai város vendégeskedése követi, hiszen a Hegy’ nem csak egy zenei fesztivál, de nyaralás világörökségi környezetben és kulturális találkozópont is.

A 13. Hegyalja Fesztiválon újabb hagyomány teremtődik a fesztivál felelősségvállalásának jegyében: idén Pécs és Kassa a Hegy’ vendégei, és ezentúl minden évben más-más határon túli és hazai várost hív meg a rendezvény. Az Európa Kulturális Fővárosa posztját korábban betöltő Pécs és a jövőre ugyanezt a címet viselő Kassa lakosai között lecsökken a távolság, és megszűnik a határ: utóbbiaknak mindössze 100 kilométert kell utazniuk, ám előbbieknek is jóval rövidebb az út, hogy eszmét cseréljenek e fontos szerep betöltésének tapasztalatairól, a felkészülés kihívásairól a kassaiakkal.

Persze nem a kulturális főváros szerep lesz a vendégek egyetlen közös témája. Olyan fellépők mellett, mint a Grammy-díjas Everlast, az új albumát Magyarországon a Hegy’en bemutató Parov Stelar Band, a Khaos Legions turné programjával és a legdögösebb metálénekesnővel érkező Arch Enemy, a legújabb kedvenc Enter Shikari, a generációkat egyetlen nagy bulizó baráti társasággá kovácsoló Stereo MCs, a thrash legenda Exodus, a DJ set-tel érkező Pendulum, a Kiscsillag, a közönségkedvenc 30Y, és a többi, összesen több mint 200 fellépő koncertje alatt és után biztosan lesz még közös téma. Ahogy jó témát adhat a koncertek előtt, a Tisza partján a nézelődés: csinos, bikinis lányokból és széles vállú pasikból bőven lehet válogatni, az ismerkedést pedig valószínűleg megkönnyíti egy meghívás egy jéghideg Furmint-fröccsre. A tokaji hungarikumok kóstolgatása közben, a hűs hegyaljai pincékben idén új barátságok születnek. Érkezzen a határon innen vagy határon túlról, a tokaji világörökségbe belépve minden fesztiválozó a Hegy’ közösség részévé válik. A Hegyalja összeköt, itt mindenki hegyaljás.

A 13. Hegy’ szerencsés csillagállása idén a kassaiaknak és a pécsieknek kedvez, akiknek idén ingyenes a belépés a Hegyalja Fesztiválra. A két város lakóinak nincs más dolguk, mint nyomni egy lájk gombot a Hegyalja Facebook oldalán, hogy elsőként tudják meg a legfrissebb Hegy’ infókat, és ezzel egyúttal az idei nyaralásukra is helyet foglaljanak maguknak Tokajban, a magyarországi világörökségben. A helyszínen pedig egyszerűen a lakhelyük igazolásával, azaz a pécsi vagy kassai címre kiállított lakcímkártyájuk bemutatásával beléphetnek a fesztiválra. A jövőben további városok lakóit hívja meg vendégségbe a Borsodi Hegyalja Fesztivál, hogy az ország különböző pontjain, és a határainkon túl élő hegyaljások és jövendőbeli hegyaljások minél könnyebben megismerkedhessenek, együtt szórakozhassanak, majd később már barátokként térjenek vissza a fesztiválra.

Felelős fesztiválozás? A Hegy’ az irány
Európa magyar és határon túli Kulturális Fővárosainak vendégül látása nem az egyedüli idei kezdeményezés a Hegyalja 2012-es felelősségvállalásának jegyében. A Hegy’ Karriergyár, amely lehetőséget teremt az állást, illetve gyakornoki helyet kereső fesztiválozók és a munkáltatók, munkaközvetítők, valamint az egyetemek, főiskolák és a leendő hallgatók, pályáztatók és pályázók, helyi vállalkozások és nagyvállalatok találkozására – nyakkendő nélkül, kötetlenül – szintén unikális platform a fesztiválpiacon. A speciális új programhelyszín az országnak abban a régiójában erősíti a lokálpatrióta törekvéseket, és tesz a foglalkoztatottság növeléséért, ahol a helyi nagy gazdasági szereplők és az összesen közel 100 ezer tokaj-rakamazi fesztiválozó és helyi lakó összefogására talán a legnagyobb szükség van. Felelősségvállalásban és fenntarthatóságban a fesztivál a nemzetközi összehasonlításban is élen jár. A Hegyalja Fesztivál 2012-ben is folytatja azt a környezettudatos szemléletformálást, amelynek számos eleme Rakamaz-Tokajról indult el, és vált országos jelentőségű kezdeményezéssé. Ilyen például a ma már országosan bevezetett re:pohár, amely forradalmasította a fesztiválkultúrát, illetve eredményeként jelentősen csökkenthető a szórakozóhelyeken termelődő szemét mennyisége egész Magyarországon. A sörösdobozokból ékszereket alkotó iparművészek szintén a Hegyalján debütáltak, itt indult az országos gerillakertész mozgalom, és itt alkalmaztak először szürkevizes zuhanyzókat, amelyek jelentősen csökkentették a fesztiválozók által elhasznált víz mennyiségét. Ahogy az elmúlt 12 évben, a Hegy’ a fesztiválozókkal együtt idén is mindent megtesz azért, hogy óvja a világörökségi nyaralás helyszínét, hiszen a fenntartható hegyaljázás határon innen és túl is minden hegyaljás közös ügye.

Borsodi Hegyalja Fesztivál – a szerencsés tizenhármas
A Hegy' az a hely, ahol nem kell választanod a víz és a bor között, mert a legjobb zenék és a legjobb társaság mellé mindkettőt megkapod. A Borsodi Hegyalja Fesztivál az ország egyetlen olyan négynapos bulija, ahol a fesztiválélményeid a világörökség részévé válnak. Július 18-22. között, 13. alkalommal élvezhetik a hegyaljások a Tiszát, a tokaji borokat, a legizgalmasabb külföldi csapatok és magyar zenészek koncertjeit egyszerre. Ha unod már a semmibe tartó világvége jóslatokat, ott a helyed a Lucky 13 Hegy'en, hiszen a 13. garantáltan életed legszerencsésebb Hegyalja Fesztiválja lesz.

A 13. Borsodi Hegyalja Fesztiválon mindenki ott lesz, aki számít: Rakamaz-Tokaj az elmúlt 13 év alatt az egyetemisták, a menő főiskolás arcok legmozgalmasabb nyári találkozóhelyévé vált. De persze a keleti oldal legnagyobb nyári fesztiválján nem csak velük találkozhatsz: a külföldi fellépők mellett idén is itt lesznek a legjobb hazai zenészek, a legviccesebb stand-uposok, sőt ez az a fesztivál, ahol a legtöbb magyar borásszal találkozhatsz. A Borsodi Hegyalja Fesztiválon együtt készítheted a halászlét, vagy együtt sörözhetsz, Furmint-fröccsözhetsz a kedvenc íróddal, énekeseddel. De sőt, a Lucky 13 Hegy'en idén még az is megtörténhet, hogy főzhetsz annak a fellépőnek vagy akár annak a srácnak / lánynak, akit az elmúlt években csak messziről istenítettél.

Több mint 200 fellépő, evezés, színház, strandolás, boros pincék, izgalmas beszélgetések, az ország legjobb arcaival. A megzenésített nyaralás Rakamaz-Tokajban a színpadokon és a színpadok előtt is vár.