Mesélő Budapest

Nem számít, hogy Budapesten vagy vidéki városban él, tegye fel magának a kérdést: Vajon ismerem-e a főváros azon pontjait, ahol a falak büszkén őrzik a történelem ejtette sebeket vagy azt az arcát, amelyet eltérő nációk évszázados jelenléte tarkított? Ha egy kicsit is elbizonytalanodott, akkor a Budapesti Tavaszi Fesztivál városi sétáin ezeket az információkat az élmény erejével szerezheti meg.

A négy hétvégén átívelő séta-sorozat keretében az érdeklődők a város számos a város történelmi, kulturális, építészeti sokszínűségét fedezhetik fel a túrák alkalmával. Tudjon meg többet arról, hogy a magyar és az olasz kultúra múltja miként fonódott össze a történelem rögös útvesztőjében, vagy, hogy napjainkban hol fogyaszthatja a legautentikusabb olasz ételeket.
Március 24-én a budapesti romantika emlékeinek eredhetnek nyomába egy olyan túra alkalmával, amelyen belül az építészeten túl a stílusirányzat minden művészeti ágra gyakorolt hatása górcső alá kerül. Március utolsó hétvégéjén a Magyar Zsidó Kulturális Egyesülettel feltárul a pesti zsidóság világa. Szombaton a Duna vizén ringatózva mutatkoznak meg a part mentén húzódó zsidó építészeti jegyeket viselő épületek, míg vasárnap lehetőség nyílik megismerni mind azt a számtalan titkot, amelyet a zsidó negyed rejt.
Épületek sora mellett haladunk el nap, mint nap és oly sokszor bele sem gondolunk, hogy a falak, melyek fölénk magasodnak akár 100 esztendeje szolgálnak olykor otthonként, vagy menedékként, míg máskor titkos szervezetek búvóhelyeként. A fesztivál utolsó napjain, mielőtt felcsendülne a záró akkord, egy teljes hétvégét szentelünk Budapest 100 éves épületeinek. Megnyílnak a míves, a hívogató, de még a komor kapuk is és felfednek varázslatos udvarokat, mesélnek egy kerek évszázad alatt el nem mondott történeteket.
A túrák a Vörösmarty térről indulnak a Budapesti Tavaszi Fesztivál faházától (16 AB jelzésű, a Váci utca és Vörösmarty tér találkozásánál), magyar és angol nyelven.

A séták részletesen:

Március 23. | 11.00 / 14.00
Jegyár: 2000 Ft
DOLCE VITA a Budapest – Itália egy kicsit közelebbről

Március 24. | 11.00 / 14.00
Jegyár: 2000 Ft
KÉPZELET ÉS ÉRZELEM – a budapesti romantika emlékei

Március 30. | 11.00
Jegyár: 4000 Ft
Zsidó emlékek a Duna tükrében – Hajós városnézés a Szent István parktól a Szent István parkig
A Magyar Zsidó Kulturális Egyesülettel közös program.

Március 31. és április 7. | 16.00
Jegyár:
4000 Ft
Ahol és ahogy elődeink éltek – Séta a pesti zsidónegyedben
A Magyar Zsidó Kulturális Egyesülettel közös program.

Április 6/7. A program ingyenes
Budapest100 – A budapesti 100 éves házak nyitott hétvégéje

További információkért, kérjük, látogasson el a www.btf.hu weboldalra.