Egy mosolyból születtek - Csingiling - A szárnyak titka

2012-ben a Disney magasra tette a mércét, és három jelentősebb filmjét is piacra (mozikba) dobta, köztük a kis tündér legújabb kalandjainak egész estés változatát. Az mondjuk igaz, hogy ez is egy olyan franchise, ami bármeddig vihető, hiszen a kis zöld tündér bármikor képes bajba kerülni. Most éppen az évszakokkal kerül konfliktusba, de ami ennél izgalmasabb, hogy rátalál a testvérére. 

Csingilinget (vagy Tinker Bellt) eredetileg a Pán Péter meséhez kötjük, de a Disney 2008-ban úgy döntött a kis tündér önálló filmet kapott, és azóta most ötödször történik ez meg vele:

  • Csingiling [2008]
  • Csingiling és az elveszett kincs [2009]
  • Csingiling és a nagy tündérmentés [2010]
  • Csingiling és a nagy verseny [2011]
  • Csingiling - A szárnyak titka [2012]

A filmek között a hasonlóság az, hogy Csingiling minden részben bajba kerül, és annak szinte mindig következményei vannak, de ő sosem tanul a hibákból, így ha lesz egy hatodik rész, szerintem akkor se tud majd nyugton ülni a fenekén. Dehát pontosan ezért is kedveljük, nem igaz?

A tündéreknél vannak bizonyos szabályok, amelyeket be kell tartani, hogy minden normálisan működjön. De mi van akkor, ha valaki megszegi ezeket a szabályokat? Ráadásul le is bukik, ráadásul másokat is rávesz a törvényszegésre... Elárulom: ennek súlyos következményei lehetnek...

Most az évszakokat zavarja össze, ami könnyen járhat azzal, hogy sem ő, sem a többi tündér nem repülhet többé. Hogy miért? Mert Csing addig kavar, amíg majdnem lefagyasztja a tündérport adó fát és saját szárnyainak is majdnem annyi lesz. Na ez már komoly baj... De ne szaladjunk ennyire előre.

Csingiling bár dolgozó nő, talán nem tudja sosem elég jól lekötni magát, mindenesetre mindig kitalál valami újat. Most éppen azt, hogy tavasz tündér létére átmegy a télbe, amivel több alapvető szabályt is megszeg pl. hogy a tündérek csak saját évszakukban élhetnek, járhatnak vagy hogy betartjuk a "főnök" utasításait, aki természetesen a Tündérkirálynő. A barátai figyelmeztetik Csinget, hogy ez veszélyes, de őt az ilyesmi sosem érdekelte, nem igaz? Szárnyai és testi épsége miatt legalább annyit megtesz, hogy téli ruhát húz.

De ez sem mutatkozik elegendőnek, a kis tündért azonban hajtja a kíváncsisága na meg az, hogy amint átlép a másik évszakba valami furcsa dolog történik a szárnyával. Ám Csing addig addig kacérkodik a sorssal, hogy megint nagy bajba kerül. Szerencséjére azonban felkarolja őt egy másik kis tündér, Zúzmara és egy idős tudós tündér. Ez a másik kis tündér feltűnően hasonlít Csingilingre és az ő szárnya is ugyanolyan furcsaságokat csinál. Kiderül az igazság: ők ketten egy kacajból születtek, mondhatni testvérek. Ám a szabály az szabály, Csingnek haza kell térnie a saját területére és el kell hagynia testvérét. Vagy talán mégse!? Hiszen mégiscsak egy feltaláló...

Nagyon kedves kis történet, akiknek tetszettek az előző részek, aki szereti a Disney meséket, aki szereti a tündéreket annak bátran merem ajánlani ezt is. Akár kisgyerekkel is bátran leülhetünk megnézni, mert a tündérek és a kis állatok biztosan rabul ejtik majd őket is.

6,5/10 pont

Korhatárra való tekintet nélkül megtekinthető

Csingiling - A szárnyak titka (Tinker Bell - Secret of the Wings) amerikai animációs film, 2012, 92 perc

Rendező: Ryan Rowe

Szereplők: Csingiling, Zúzmara, Terence, Clarion királynő