A magyar eredet mellett az egészség is egyre hangsúlyosabb

Több ezren voltak kíváncsiak a 6. Kézműves Magyar Ízek Vásárára, amelynek a középpontjában a hal- és vadételek kerültek. Az egészséges halételek mellett a kiállítók közül egyre többen figyeltek oda az egészséges alapanyagok használatára, ezért is lehetett nyírfacukros fagylaltokat és savómézet is kóstolni a rendezvényen.

A már megszokott harangkongatás helyett a Vadászkürt Kamaraegyüttes előadásával nyitotta meg kapuit a 6. Kézműves Magyar Ízek Vására. A rendezvényen egy 30 termelőből álló nem mindennapi szabadtéri vásárt is berendeztek a szervezők, ahol a húskészítmények mellett vad és hal különlegességeket is vásárolhattak az érdeklődők.

A Kézműves Magyar Ízek Vására nemcsak a különlegességek tekintetében egyedülálló, hanem méreteiben is. A termelők hozzávetőlegesen 16 tonna húskészítménnyel, 3 tonna sajttal, 3200 üveg pálinkával, 6000 tábla csokoládéval, 18 000 üveg lekvárral és mézzel készültek a rendezvényre. Ezek között olyan ínyencségeket is meg lehetett találni, mint például a hegyvidéki érlelt és faszenes tehénsajt, az egyedülálló savóméz – amely magas tápanyagtartalma és egészséges összetevői miatt válhat az elkövetkezendő évek kedvencévé –, a vaddisznóhúsból készült ízesített pástétomokat, de vásárolhattunk még füstölt pisztrángot, illetve különlegesebbnél-különlegesebb vadhúsokat is. Az igazi ínyencek a vadételek mellé olyan különleges borokat is kóstolhattak, mint a csipkebor vagy a kökénybor. A számtalan fűszer mellett a látogatók egy két malomköves, régi sómalommal őrölhettek kősóból maguknak friss finom sót is.

Pap Krisztián főszervező hangsúlyozta: „új irányvonalként megfigyelhető volt, hogy egyre több termelő figyelt oda az egészséges alapanyagok, eljárások használatára. Ez ismét egy nagy előrelépés azért, hogy a magyar élelmiszerek újra versenyképesek és népszerűek legyenek. Ezért, és a több ezer vendég, a több tonna élelmiszer, a több tízmillió forint miatt, amit visszaforgattunk a magyar gazdaságba is különleges ez a rendezvény.”
Immár hagyomány, hogy minden vásáron a vásárlók szavazhattak kedvenc termelőjükre. A közönség szavazatok alapján az 6. Kézműves Magyar Ízek Vásár termelője az eperborokat készítő Epermester lett. A második helyet a szintén borokkal foglalkozó Kései Pincze, míg a harmadikat a hústermékeket készítő Hungaricum Spejz kapta.

A következő Kézműves Magyar Ízek Vásárát jövő márciusban rendezik, addig is további információt a www.kezmuvesmagyarizekvasara.hu, a www.magyardelikatesz.hu, valamint a www.facebook.com/magyarizek oldalon találhatnak az érdeklődők.