Salla Simukka Vérvörös - krimi fiataloknak

Salla Simukka választása nem véletlen. Már a cím allegorikus előnyét kihasználva teremt egy világot, amibe az olvasás előtt belehelyezkedhetünk – Hófehér ideje tökéletes, ugyanis időtlen.

A főhős, a 17 esztendős Lumikki Andersson kivételesen zárkózott lány, aki szinte minden iskolai aktivitásból kihúzza magát. Egyik nap azonban a fotószakkör előhívójában bankjegyeket talál felaggatva a szárítóra. Mint hamarosan kiderül, Lumikki három osztálytársa tetemes mennyiségű véres bankjegy birtokába jutott, de ekkor még egyikük sem sejti, hogy egy nemzetközi drogkartell piszkos ügyeibe nyúltak. A baráti társaság egyik tagja kinyomozza, hogy apja, a közkedvelt rendőr is nyakig benne van az ügyben, és a fiatalok orosz és észt bűnözőkkel a nyomukban végül egy titokzatos kastélyban találnak menedéket, ahol a fura fedőnevű Jeges Medve vendégszeretetét élvezhetik, ki tudja meddig... Majd az évtized leghidegebb telén, mikor mindent beborít a kékesen csillogó friss hó, vércseppek lepik el az utcákat.

2014. március 25. 16:07 - vérvörös.jpg ©vérvörös.jpg

A könyvet kiadó Atheneum Hírleveléből:

Finn írónő veszi át a stafétát Rowlingtól. Több kiadó is licitált Salla Simukka Hófehér-trilógiájának magyar kiadási jogaira, és büszkén jelenthetjük, hogy végül a jogtulajdonos az Athenaeum kiadót találta legmegfelelőbbnek a sikersorozat magyarországi premierjéhez. Mondhatjuk, hogy a fiatal finn írónő hazájában már ünnepelt sztár, most a világnak is bizonyíthat. A Hófehér 40 országban jelenik meg közel egy időben. Az első kötet Vérvörös címmel, magyar nyelven április 10-én jut el az olvasókhoz.

Sokan és sokféle módon játszottak már a „Hófehérke” körül csoportosuló mesés allegóriákkal. Van benne horror, boszorkányság, okkultizmus, vér, sötétség, félelem, reszketés. A kedves cím mögött egy akár kegyetlennek is mondható történet lapul. Gondoljunk csak a filmekre, mesékre, amelyek ebből a témából építették fel a világukat. Vajon melyik az igazi, mely lélekben lapul hófehér tisztaság és erő?