Magyar Jazz Jam a Palotanegyed Fesztiválon!

A Palotanegyed Fesztivál keretében 2014. július 3-5-ig az Ávéd János Quartet, a Bacsó Kristóf TRIAD, a Grencsó Kollektiv Rétegzene, a Tariqa és a Lukács Miklós Trió lépnek fel az Építész Udvarban.

A koncertek, ahogy a fesztivál összes programja belépő díj nélkül látogathatóak!

Miles Davis mondta, mikor megkérdezték tőle, voltaképpen milyen zenét is játszik: „Eljátszom, aztán később majd megmondom, hogy mi az.” A Palotanegyed Fesztivál jazz-hétvégéjének megjelölésére is csak az egyszerűség kedvéért adtuk a jazz-elnevezést – mondta Vörös Éva, a Józsefvárosi Galéria és Rendezvényközpont PR menedzsere - hiszen minden fellépő feszegeti a műfaj, vagy ha úgy vesszük, a zene határait…

Július 3-án Ávéd János Quartet és Bacsó Kristóf TRIAD koncertjét élvezheti a nagyérdemű közönség. Az első napon a szaxofon mellett a billentyűs hangszerek az est főszereplői. A mai szaxofonosok két kimagasló személyisége játszik. Izgalmas dolog lesz a billentyűs hangszerek két klasszikusának, a hammond orgonának és a fender zongorának egymás utáni meghallgatása – reméljük, mindkét hangszer gond nélkül el fog férni az Építész Udvar bensőséges terében!

A második nap egyetlen fellépője kettővel is felér: Grencsó István zenekarának töménysége, mélysége, meglepetés-özöne nem kíván második előadót. Mondhatnánk, hogy Grencsó a magyar szabadzene „nagy öregje”, de ez nem lenne helytálló, hiszen mindig megújuló művészete örökké fiatalon tartja. Zenésztársai között állandó bőgőse, Benkő Róbert található, aki egy amerikai lemezkritikus szerint „a magyar válasz Charlie Haden-re”, valamint az ifjabb generáció két kimagasló kísérleti muzsikusa.

Július 5-én a Tariqa előadásának lehetünk szem és fültanúi. Ez a zenekar már akkor is izgalmasnak tűnik, hacsak végigolvassuk a tagok neveit. A marokkói származású Said Tichiti-t a Chalaban zenekar lelkeként ismerhetjük. Halmos András pedig a marokkói rabszolgák zenéjének, a gnawa ritmikai összetettségének megidézésében jelentős szerepet betöltő dobos. A további szólistákat nem is kell bemutatni, legfeljebb Dresch Mihály saját fejlesztésű fúvós hangszerét, a fuhun-t. Kovács „Öcsi” Ferenc pedig Dreschnek szinte „zenei ikertestvére”- nos, ebből a felállásból csak csupa izgalmas (és igen ritkán hallható) dolgok várhatóak. A Magyar Jazz Jam záróakkordja ugyanezen az estén a Lukács Miklós Trió - Cimbiózis lesz. Lukács Miklós nemzetközi szinten is az egyik legfoglalkoztatottabb cimbalmos. Saját triója nem véletlenül kapta ezt a szójáték-elnevezést: tagjai hosszú évek óta játszanak együtt különböző felállásokban, így egymás minden rezdülését, zenei gondolatát betéve ismerik. Az est kuriózuma, hogy a két zenekar tagjaiból kiállítható az egykori teljes Dresch Quartet. Így nem zárjuk ki annak lehetőségét, hogy a koncertek után spontán örömzenélés alakul ki. Érdemes tehát a látogatóknak aznap estére már nem szervezni más programot!

A program:
Július 3.
18:00 Ávéd János Quartet (Ávéd János – szaxofon, Fassang László – hammond orgona, Horváth Balázs – bőgő
Sárvári-Kovács Zsolt – dob)
19:30 Bacsó Kristóf TRIAD (Bacsó Kristóf – szaxofon, Oláh Tzumó Árpád – fender rhodes, Juhász Márton – dob)
Július 4.
18:00 Grencsó Kollektiv Rétegzene (Grencsó István – fúvós, Pozsár Máté – villanyzongora, Benkő Róbert – bőgő, Miklós Szilveszter – dobok)
Július 5.
17:00 Tariqa (Said Tichiti - guembri, oud, ének; Dresch Mihály - szaxofon, fuhun; Kovács "Öcsi" Ferenc - hegedű, trombita, ének; Halmos András – dob)
18:30 Lukács Miklós Trió – Cimbiózis (Lukács Miklós – cimbalom, Baló István – dob, Orbán György – nagybőgő)

Magyar Jazz Jam Július 3-4-5. / Építész Udvar