III. Paloznaki Jazz és Bor Piknik - 2014. augusztus 8-9.

A Paloznaki Jazz és Bor Piknik a minőségi zene és a minőségi gasztronómia találkozásából született.

Idén harmadik alkalommal rendezik meg a fesztivált a Balaton északi partjának egyik leghangulatosabb falujában. Paloznak a Balaton északi partjának egy egyre többek által ismert ékszerdoboza, mely meg tudta őrizni falusi jellegét, hangulatos utcáit, érintetlenségét és építészeti értékeit, autentikus észak-balatoni faluképének megőrzéséért Hild-díjjal jutalmazták. A Piknik alatt Paloznak kis utcái igazi színes, nyüzsgő kavalkáddá változnak, találkozó pont ez a Balaton és a jazz szerelmeseinek, a helyi kistermelőknek, nyaralóknak, az itt lakóknak egyaránt. Mindenhol szembejön egy ismerős arc, hűs a bor és táncra hív a zene – ilyenkor augusztus elején szerintünk nincs jobb hely a kikapcsolódásra.

A Paloznaki Jazz és Bor Piknik 2012-ben került először megrendezésre egy színpaddal, idén először két színpadon játszanak majd a zenekarok, a Microsoft Nagyszínpadon a sportpálya feletti domboldalon és a Homola Pincészet színpadán, a Tájház udvarán.
A piknik hangulatot piknik kosarak és gasztro vásár biztosítja a paloznaki Homola Pincészet boraival és helyi termelők finomságaival, napközben gyerekprogramok várják a családosokat, éjjel fényfestés borítja be Paloznak központi épületeit.
Két nap alatt két színpadon 15 országosan ismert jazz produkció adott, ill. ad koncertet.

Pénteken fellépett a Mezzoforte, Tompos Kátya, a Mrs. Columbo, Tárkány Művek, Herczku Ágnes & Sinha Róbert, és a Peet Project, szombaton színpadra lépnek a DePhazz, Bin Jip, a Hajdu Klára Quartet, Smárton trió, Manoya, a Djabe, és a Snétberger Zenei Tehetség Központ növendékei.
A fesztivál házigazdája a Homola Pincészet, melynek Vinotékája egész nyáron üzemel a Tájház udvarán. A rendezvény társszervezője a Paloznaki Önkormányzat, a fesztiválon értékesített támogatói jegyek bevételével a szomszédos Felsőörsön működő Snétberger Központ munkáját segítik.
A rendezvényt a szervezők évről évre szeretnék továbbfejleszteni, a tervek szerint 2015-től újabb környékbeli települések bevonásával újabb programhelyszíneket nyitnak majd.

A szombati nap kiemelt fellépője: DePhazz.
Két év után ismét Magyarországon lép fel az ezredforduló alapvető lounge-jazz zenekara, a DePhazz! Pit Baumgartner bandájának sikerült a lehetetlen: úgy ötvözte az ötvenes évek szvingjét, a hatvanas-hetvenes évek funkos soulját az ezredforduló utáni elektronika legfülbemászóbb hajtásaival, hogy a végeredmény nem egy sokfelé szétfutó hibrid, hanem egy kellemes koktélozás vagy egy hajnalig tartó csörgés legkellemesebb háttérzenéje lett. A két állandó tag - a másik Pat Appleton énekesnő - eddig tizenegy sorlemezen, és több száz koncerten keresztül ringatta el vagy épp hajszolta extázisig a közönséget. Tavalyi, Naive című albumukon épp saját dalaikat dolgozták fel, akusztikus hangszereléssel, de nem csodálkoznánk azon, ha a mostani koncertjükön kipattanna a drum and buss vagy épp a big bandes fúvós-funk a hangszerekből. Ezen a lenyűgözően változatos, de mindig könnyen befogadható hangrobbanáson pedig, mint egy Sex On The Beach koktélon a cseresznye, megül a soul legszebb hagyományait megidéző énekesnő hangja. Az igényes, jazzszerető közönség számára tehát kihagyhatatlan a DePhazz piknik-koncertje.