Orient – Két világ a síneken.

Premier a Művészetek Házában, Gödöllőn, december 13-án és 15-én 19.00 órától.

Új szuperprodukcióra készül a Művészetek Háza Gödöllő és a Békéscsabai Jókai Színház közös együttműködésében Fekete Péter, a Békéscsabai Jókai Színház és a Szarvasi Vízi Színház igazgatója, a magyar Vidéki Színházigazgatók Egyesülete elnöke, a Magyar Teátrum színházi havilap alapító főszerkesztője Az előadásban több olyan művészeti stílus, zenei megoldás jelenik meg, mely végigköveti a Párizst és Isztambult összekötő Orient Expressz útját. Megszólalnak és láthatóvá válnak majd a nyugati kultúrák zenei gyökerei, a francia impresszionisták és expresszionisták zenei elképzelései, a népzene, a bécsi és budapesti kávéházak hangulata, a balkán folklór és a török népi motívumok. A grandiózus, egyedi látványvilágú, két felvonásos kortárs színházi darab luxusjárata kapcsolódási pontot jelentett kelet és nyugat között, csakúgy, mint az éppen 15 éves Talamba és a Cimbaliband zenéje, vagy a Fricska koreográfiái.

A darab tulajdonképpen egyszerű történet: Párizsból egy férfi (Szomor György), Isztambulból pedig egy nő (Gubik Petra) indul el egymás felé, miközben, az utazás során, a zene, a tánc, a mozgás lehetőségeivel kibontják, elmesélik saját történetüket. Végigutazzák Európát az Orient Expressz segítségével, s közben megismerjük magán-múltjukat, elindulásuk okát, a gyökereik, a kultúrájuk biztonságot adó, ugyanakkor gúzsba kötő elmeit. Aztán középen felrobban a Zimonyi híd, megsemmisítve a találkozás lehetőségét, szétszakítva az egymás felé induló férfit és nőt. 1914-ben kitör az első világháború.

Orient - zenés színház két részben
Zene: Szitha Miklós, Grünvald László, Unger Balázs
Dalok: Zalán Tibor/Szomor György/Szitha Miklós/Grünvald László
Forgatókönyv: Fekete Péter

…. és tizennégyben kitört a háború. Ledőlt Belgrádnál a Zimonyi híd, melyen keresztül az Orient Expressz száguldott a két kultúrát, Keletet és Nyugatot összekötni és megismerni szándékozó utazók tucatjaival. A lehetőségek vonatja, amely egyúttal az elegancia, a kaland, a nagy utazás szimbóluma is. Különleges járat, az ismeretlen keresését, a távoli egzotikum felkutatását, megismerését jelképezi. Egy sínpár, mely összeköti Keletet Nyugattal. Egy zakatoló híd, mely átível folyókat, szakadékokat, akadályokat, nehézségeket.
… és ha elindulok, mindent itt hagyok, de ott mi vár, de ott ki vár, egy más világ, milyen világ…
… és tizennégyben ledőlt a Zimonyi híd, ezzel megszakadt valami, de jönnek újabb és újabb sínépítők, akik folyamatosan építik a nyugati és keleti életérzést összecsövező Orient Expresszünket, keresik a kalandot, és akadály-legyőző hidakat vernek akaratból, kíváncsiságból, megismerésből, elfogadásból.
Emberfeletti munka a sínépítőé, a vonatvezetőé, de az utazó dolga is embert próbáló, hisz időről időre felrobbannak alattunk a zimonyi hidak, alattunk tátonganak a szakadékok, s ez így lesz mindaddig, míg a megismerés, a megértés és az elfogadás erősebb nem lesz.
A Orient -show egy nagy utazás, virtuóz zenében, táncban, dalban elmesélve. Európai népek zenei- és tánckultúráját felvillantó könnyed utazás, de sokkal több is annál, hisz Zimonynál mégiscsak ledőlt a híd tizennégyben, és a háború is kitört. Vajon miért dőlnek le a hidak, vajon még meddig törnek ki a háborúk – kérdezi a rendező két rövid felvonásban, a színház teljes eszköztárának hadba hívásával, briliáns zenészekkel, táncosokkal, látványos képekben elgondolkodva erről.

Szereplők: Talamba Ütőegyüttes, Cimbaliband, Fricska Táncegyüttes, Nő: Gubik Petra, Férfi: Szomor György/Vasvári Csaba, A Békéscsabai Jókai Színház tánckara (Farkas Boglárka, Litauszki Enikő, Török Tünde); Koreográfus: Moussa Ahmed, Darida Ildikó; Díszlet/látvány: Fekete Péter; Jelmeztervező: Papp Janó; Zenei vezető: Szitha Miklós; Videóanimáció, látvány (videógrafikai csapat): Vámos Zoltán, Szlávik Ágnes, Nagy Attila, Fekete Péter. Rendező: Fekete Péter

Már tárgyalások folynak arról, hogy meglátogassák azokat a városokat, Párizstól Isztambulig, ahol megáll az Orient Expressz, illetve Békéscsabára is ellátogatnak májusban 20 előadás erejéig, ahol egykoron szintén megállt az Orient Expressz.
Az előadás a Művészetek Háza Gödöllő és a Békéscsabai Jókai Színház közös produkciója.